ООН хоче виконати деякі вимоги росії заради «зернової угоди»

Заява керівника МЗС Туреччини

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан на спільній пресконференції з очільником зовнішньополітичного відомства РФ Сергієм Лавровим у Москві заявив, що ООН підготувала новий пакет пропозицій за участю Туреччини щодо відновлення “зернової угоди”, яку від 17 липня цього року відмовилася виконувати Росія. Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

У цьому пакеті пропозицій фактично міститься згода із деякими вимогами РФ. Зокрема йдеться про підключення європейської дочірньої компанії російського “Россельхозбанку” до системи SWIFT і звільнення заморожених активів російських компаній, які займаються виробництвом добрив у Європі.

У Туреччині заявили, що пропозиція України про перевезення зерна з Одеського порту через Румунію має проблеми із безпекою для кораблів та може призвести до здорожчання вартості зерна.

“Лінія між Одесою та Румунією є одним із районів, де триває російсько-українська війна, Дунай також час від часу є ареною зіткнень і бомбардувань”, - йдеться у повідомленні.

У Туреччині натякають, що, оскільки лінія Одеса-Румунія, на відміну від Чорноморської зернової ініціативи, передбачає використання не тільки морського шляху, але й шосе та залізниці, це призведе до збільшення транспортних витрат і, як наслідок, здорожчання вартості зерна.

Читайте також: росія обстрілює українську портову інфраструктуру, бо хоче сама продавати крадене на тимчасово окупованих територіях України зерно

Раніше Росія висунула сім вимог для розблокування «зернової угоди», йдеться про скасування санкцій проти російських банків, підключення до системи SWIFT, відновлення постачання запчастин тощо.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт