ООН ініціює чотириденне Великоднє перемир’я

Перемир'я діятиме від завтрашнього дня

Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш ініціює запровадження Великодньої чотириденної «гуманітарної паузи» в Україні. Наша держава таку ініціативу підтримує

Про це повідомляє МЗС України.

«Вдячні Генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерішу за ініціативу запровадити Великодню чотириденну «гуманітарну паузу» в Україні, починаючи з Чистого Четверга 21 квітня.

Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з багатостраждального Маріуполя. Високо цінуємо готовність ООН забезпечити доставку вкрай потрібної гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення «режиму тиші». Росія повинна припинити напади на цивільні об'єкти України для забезпечення захисту цивільного населення, зокрема осіб, які перебувають у вразливих ситуаціях, включаючи жінок і дітей, а також гуманітарного персоналу та журналістів», — повідомили в В МЗС.

Також МЗС закликає РФ до повної поваги міжнародних зусиль із захисту медичного та гуманітарного персоналу, їхніх транспортних засобів і обладнання, а також лікарень та інших медичних установ.

«РФ має також забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до населення на тимчасово окупованих територіях гуманітарного персоналу та його транспортних засобів і обладнання. Наголошуємо, що блокади російськими військовими українських міст, зокрема Маріуполя, ще більше загострюють і без того критичну гуманітарну ситуацію для цивільного населення та перешкоджають евакуаційним зусиллям.  Росія має негайно припинити ці блокади. Виконання цих умов забезпечить добровільний, безпечний і безперешкодний прохід цивільних осіб, які рятуються від агресії та насильства», — додали в МЗС.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також