Оримати компенсацію за пошкоджене через погану дорогу авто - реально. Юристи пояснили механізм

yama
yama

11 тисяч гривень за пробите колесо вдалося відсудити у місцевої служби автомобільних доріг жителю Виноградова, що на Закарпатті.


Про це йдеться у «Сніданку з »1+1", передає ТСН


Судовий процес тривав майже рік, однак постраждалому вдалося відсудити компенсацію.


Виявляється, що сьогодні відсудити гроші за ушкодження авто через погані дороги цілком реально. Але при цьому, наголошують юристи, варто дотримуватися кількох правил.


У першу чергу слід викликати поліцію для того, щоб вона оформила цю дорожньо-транспортну пригоду і надала протокол, тобто документ, де зазначено, що автівка має пошкодження саме через яму.



Це слугуватиме основним доказом.


Після отримання протоколу від поліції юристи радять одразу йти до організації, яка утримує цю «розбиту» ділянку. Але перед цим слід оцінити реальну вартість ремонту автомобіля. Ці витрати і мають відшкодувати.


Якщо ж ні – можна сміливо йти до суду. 


Отже, як відсудити в автодору гроші, якщо через погану дорогу сталася аварія?


(поради  автора книги «100 аргументів проти ДАІ», Володимира Караваєва)


1. Викликати поліцію і скласти протокол на автодор.


Якщо ваш автомобіль став учасником аварії, бо його занесло на слизькій дорозі або потрапив у яму, перше, що потрібно зробити — викликати поліцію. Вони мають оформити матеріали на представника дорожньо-експлуатаційної служби.


Якщо у ДТП ніхто не постраждав — це буде адміністративний штраф. Якщо потерпілі таки є — справа стає кримінальною. У момент виклику поліції вкажіть — у результаті ДТП транспортний засіб отримав пошкодження (лопнула шина, розбитий диск тощо) саме через поганий стан дороги.


2.Вимагайте, щоб поліцейські викликали на місце представника автодору чи іншого власника вуличної мережі. Його участь потрібна у складанні акту обстеження ділянки дороги.


3.Фотографуйте та знімайте відео. До моменту прибуття поліції на місце ДТП час не втрачайте — фіксуйте усіма доступними методами найдрібніші подробиці дорожньої обстановки: стан дорожньої розмітки та знаків, покриття; наявність або відсутність спеціальних огороджень в районі ями, розміри самої ями та рівень її видимості.


Важливо також знати, чи нормальна оглядовість дороги, чи освітлена вона. Усі відзняті матеріали, навіть на мобільний телефон, стануть доказами у суді. Також самостійно складіть акт обстеження місця аварії. Його можна писати у довільній формі, але мають бути свідки. Укажіть дату і місце його складання, список присутніх свідків, спитайте їхні номери телефонів та адреси. Запишіть все побачене на дорозі.


4.Не соромтеся залучати для складання акту випадкових перехожих або інших водіїв. Адже на вашому місці міг опинитися кожен з них. Ями не потрібно «поважати»


Після приїзду поліції можете отримати два варіанти розвитку подій. Бажаний варіант — ви зібрали докази вини дорожників у аварії, надали їх правоохоронцям і вони склали постанову за статтею 140 КУпАП. Тепер можете розраховувати на відшкодування збитків. Другий варіант — доказів у вас немає і ви не змогли переконати поліцейського у своїй невинуватості. Тоді нарікайте на себе. Протокол за статтею 124 КУпАП складуть на вас, а суд накладе на вас штраф або позбавить «прав», щоб надалі ви з більшою повагою ставилися до дорожніх ям.


Якщо дорожники не приїхали? Що буде, якщо представник автодору не приїхав на місце аварії і поліцейський не зміг його штрафувати? Нічого страшного, зробити він це зможе і пізніше. Головне, щоб був складений акт обстеження ділянки дороги, і в оформлених матеріалах були зафіксовані докази відсутності вини водія. Навіть якщо поліцейський склав протокол на вас, то ви ще можете довести свою правоту у суді. Головне, щоб ви мали докази: фото, відео та акт огляду дороги.


Суд може змінити статус водія з обвинуваченого на потерпілого. У такому випадку ви ще можете відсудити не тільки компенсацію за ремонт авто, але й моральні збитки.



varta1.com.ua: Новини