Основні тези результатів перемовин від Давида Арахамії

Сьогодні у Туреччині відбувся черговий раунд перемовин

Давид Арахамія розповів про результати перемовин з росіянами. Про це повідомляє «РадаТВ».

Основні тези Арахамії:

— Перша перемога переміщення перемовин із Білорусі до Туреччини. Україна бачить Туреччину як одного із гарантій безпеки.

— Система безпеки світу дала тріщину. Українська пропозиція, ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом.

— Країни гаранти за аналогом 5 статі НАТО, впродовж 3 днів будуть проводити консультації. Країни гаранти будуть зобов’язані надати допомогу. Серед гарантів бачимо країни радбезу ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль. 

— У нас неврегульовані питання із ОРДЛО і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на ці території. Деякі країни дали вже попереднє погодження. Це та система на якій ми хочемо побудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти мають допомагати вступати в ЄС.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив:

«Щодо Криму — це окремий пункт договору, в якому ми повинні зафіксувати позицію України та Росії протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусі Криму та Севастополя. Ми пропонуємо, що поки триватимуть переговори між РФ та Україною, Росія не використовуватиме військові чи збройні сили для того, щоб вирішити питання півострова».

https://www.youtube.com/watch?v=-2Fi6ck50uA

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також