Основні тези Зеленського під час виступу в Європарламенті

Європа має вибрати Україну і підтримати вступ до ЄС

Президент Володимир Зеленський першого березня виступив у Європарламенті і заявив, що Україна довела, що вибрала Європу, а тепер Європа має вибрати Україну і підтримати вступ до ЄС. Про це пише Офіс президента.

Основні тези Зеленського:

“Шановні присутні, ви знаєте я останні дні не знаю як правильно всіх вітати, тому що я не можу казати “добрий ранок”, “доброго дня” чи “добрий вечір”. І це абсолютна правда, тому що щоденно для когось цей день точно не добрий, щоденно цей вечір точно останній. 

Я говорю про своїх громадян, громадян України, які захищають ціною свого життя свободу… 

Я радий цьому настрою — об’єднуючому. Я радий, що ми об’єднали сьогодні всіх вас — країни Європейського Союзу, але я не знав, що такою ціною. Це трагедія для мене, для кожного українця і нашої держави. Така висока ціна. Дуже висока ціна.

Дві революції, одна війна і 5 днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Ви знаєте я не читатиму з папірця, тому що папірці в житті моєї держави закінчилися. Все це реальність. Всі ці загиблі люди. 

Я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рівними такими самими як ви, як кожна людина, ми віддаємо наших найкращих людей, найміцніших найсильніших українців.

Ми часто любимо говорити, що ми всіх переможемо і я дуже радий, що ви зараз про це не тільки говорите це, але й бачите це. І ми точно всіх переможемо. Я впевнений у цьому. 

Є такий вислів “український вибір Європи”, те чого ми прагнули, до чого йшли і йдемо. Я б дуже хотів, щоб сьогодні звучав у вас там до нас “вибір Європою України”. У мене є кілька хвилин, щоб поспілкуватися з вами, тому що у нас невеличкі перерви через постійні обстріли і ракетні удари…

У нас дуже мотивований народ. Ми боремося за наші права, свободу, за життя, а зараз ми боремося за виживання і це зараз наша найбільша мотивація. Але ми боремося і за те, щоби бути рівноправними членами Європи. Я вважаю, що сьогодні всім показуємо, що ми такі і є.

З нами Європейський Союз буде міцнішим. Без вас Україна буде самотньою. Ми довели свою силу, довели, що ми такі самі, як ви. Доведіть, що ви разом із нами, що нас не відпускаєте. Доведіть, що ви справді європейці, і тоді життя переможе смерть, а світ — темряву», — сказав Зеленський.

Він також розповів депутатам Європарламенту про наслідки ракетних ударів по Харкову і заявив, що тепер кожна площа в кожному українському місті, як би вона не називалася, називатиметься площею свободи.

«Ми боремось за свою землю та за свою свободу. Незважаючи на те, що зараз заблокованs усі великі міста нашої держави, ніхто до них не зайде. І кожна площа в кожному місті в нашій державі, хоч би як вона називалася, називатиметься площею свободи. Ми сильні, ми є українцями», — додав Зеленський.

Промова Зеленського в Європарламенті тривала кілька хвилин, після закінчення українському президенту в Європарламенті аплодували стоячи.

Президент зазначив, що Україна платить занадто високу ціну за свою свободу. Українці втрачають своїх найкращих людей, захисників, дітей. 

За його словами, Україна давно вибрала Європу, а тепер настав час Європі вибрати Україну. 

Сьогодні, надзвичайний і повноважний посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов вручив заявку України Постійному Представнику при ЄС головуючої в Раді ЄС Франції Філіпу Легліз-Коста. 

Вчора, 28 лютого, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт