Особливий подарунок прем’єр-міністра Швеції для президента України

Прем’єрка подарувала копію листа короля Карла XII в якому король захоплювався відвагою козаків

Фото: інформативне

Сьогодні, 4 липня, під час візиту в Україну прем’єр-міністр Королівства Швеція Магдалена Андерссон подарувала президенту України Володимиру Зеленському копію листа короля Карла XII, написаного у 1711 році.

Про це прем’єрка Швеції повідомила на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

«Сьогодні я принесла вам особливий подарунок», — заявила Андерссон.

Йдеться про копію листа з Шведського національного архіву, написаного в 1711 році королем Карлом XII у місті Бендери (Молдова).

За її словами, цей лист «був інструкцією шведському послу у Константинополі, щоб працювати заради свободи Запорізької Січі як незалежної держави, аби українські козаки ніколи більше не повинні були потерпати від репресій російського царя».

«Вже у 18 столітті шведський король був вражений місцевим демократичним самоуправлінням українських козаків», — наголосила Андерссон.

При цьому, Володимир Зеленський процитував частину цього листа.

«Щоб найшвидше втілити у життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні й Війську Запорізькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя», — прочитав фрагмент документа президент.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також