Пам’ятник на честь радянської космонавтки Терешкової у Львові не демонтовуватимуть (фото)

1620395891-6976
1620395891-6976

У Львові не демонтуватимуть скульптурну композицію «Космонавтика», встановлену нібито на честь радянської космонавтки, а нині депутата Держдуми РФ від партії «Єдина Росія», яка проголосувала за анексію Криму Валентини Терешкової. Про це повідомляє «УНІАН», з посиланням на коментар керівника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко-Швець.

Додамо, що звернення про демонтаж пам'ятника надійшов від львів’янина Володимира Козія, з вимогою прибрати вказаний пам’ятник.

«У зверненні йдеться про скульптурну композицію, не пам’ятник, «Космонавтика» від 1983 року, автори якої — львівський скульптор Роман Романович та архітектор Анатолій Шокур. Композиція не несе ідеологічного навантаження, це не пам’ятник Терешковій, та не підпадає під закон про декомунізацію. Це добрий зразок скульптурної пластики 80-х років ХХ століття. Встановлений був саме там, бо колись ця вулиця носила назву Терешкової», — пояснила Онищенко-Швець.



Пам’ятник космонавту був встановлений у 80-х роках ХХ століття у сквері на вулиці Виговського (колишня назва — Терешкової) у Львові. Скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам’ятник ідеологічно нейтральний, то у 1990-х роках його так і не було демонтовано.

Питання про демонтаж цієї скульптури кілька разів піднімали у 2015 та 2017 роках. Тоді його навіть хотіли перевезти у Ярославль (РФ), звідки родом Терешкова. Проте далі розмов справа так і не зрушила з місця.

Додамо, що Валентина Терешкова — не лише перша в світі жінка-космонавт, а й депутат Державної думи РФ від партії «Єдина Росія», яка у 2014 році проголосувала за анексію Криму та низку дотичних до цього законів

varta1.com.ua: Новини