Паніка-ворог: аналітики пояснили що робити, а від чого краще утриматись в операціях з валютою

Лихоманка на валютному ринку

Фото ілюстративне

Через панічні настрої, які панують у ЗМІ впродовж кількох останніх тижнів, багатьом українцям може здаватися, що купити іноземну валюту — найкраще рішення, щоб вберегти свої заощадження. Проте експерти переконують у протилежному — це не найкращий вихід із ситуації.

За матеріалом «24 каналу», останнім часом через постійну загрозу вторгнення Росії в України валютний ринок вкрай нестабільний. При появі повідомлення про підведення нових військ, можливу дату нападу — гривня знецінюється. І навпаки на новинах про відведення військ чи підтримку від міжнародних партнерів гривня зміцнюється.

Так, станом на понеділок, 21 лютого, Національний банк України  встановив офіційний курс долара США на рівні 28,34 гривні, що на 4 копійки більше, ніж у попередній банківський день. Натомість вартість європейської валюти не змінилася. Курс євро залишився на рівні 32,20 гривні.

Згідно з даними НБУ, паніка з приводу можливості вторгнення Росії в Україну призвела до виходу нерезидентів з українського ринку та розпродажу ОВДП. Станом на 17 лютого обсяг ОВДП в портфелі нерезидентів становив 77,48 мільярда гривень. Це на 15 % менше, ніж на початку року.

За даними аналітиків, це важливо, тому що нерезиденти, виходячи з українського ринку, продають гривню і цим її знецінюють.

Додатковим фактором для виходу нерезидентів є світовий тренд. ФРС (центральний банк у США) найближчим часом може підняти відсоткову ставку і загалом започатковує політику боротьби з інфляцією. Через це розвинені ринки стануть більш привабливими для інвесторів.

Не менш важливим фактором для знецінення гривні є ціни на енергоносії. Ціни на нафту вже злетіли до понад 90 доларів за барель. Цікаво, що ситуація з можливим вторгненням також впливає на світовий ринок нафти, і ціни можуть навіть сягнути рівня в 100 доларів.

Проте поруч з негативними факторами є те, що не дає гривні злетіти вище 29 грн за долар. Зокрема, це діяльність аграріїв, які наповнюють бюджет; ціна на руду, яка приносить високі прибутки металургії та робота НБУ.

Варто зазначити, що на початку лютого 2022 року золотовалютні резерви України становили 29,29 мільярда доларів. Тобто у Нацбанку достатньо можливостей для стримування курсу.

Скуповувати валюту не варто: пояснення

Фінансові аналітики наголошують на тому, що українці, які зараз скуповують іноземну валюту, шкодять як собі, так і економіці країни. Коли всі купують валюту, гривня різко знецінюється. НБУ змушений спустошувати золотовалютні резерви, щоб стримати курс. А люди на паніці від росту курсу ще більше скуповують валюту вже по завищеному рівні. Таким чином, коли ситуація стабілізується і курс відкотиться назад, хтось втратить частину заощаджень.

Андрій Табінський, радник Голови Львівської ОДА, підприємець та інвестор наголосив, що особисто він не бачить потреби здавати гривню.

«Політика НБУ, діяльність наших аграрного і металургійного секторів утримуватимуть співвідношення долара та гривні на звичному рівні. Якщо немає нагальної потреби в найближчому майбутньому здійснювати покупки у валюті, можна притримати гривні в себе і допомогти економіці власною позицією», — закликає Табінський

Він також зазначив, що долар на світових ринках – сумнівна валюта, оскільки в США зараз найбільший борг за всю історію — 30 трильйонів доларів, а ФРС все ще не здатна розібратися з інфляцією, яка утримується на рівні 7 %.

Аналітик «Forex Club Libertex» Віталій Мінько переконує, що купувати валюту зараз — не найкраще рішення, оскільки курс вже завищений.

«Поточний курс гривні включає вже закладені ризики, що стосуються ситуації з Росією. Тож якщо зараз купувати валюту саме під ідею розвитку конфлікту, вже пізно — ринок це вже врахував. Якщо для того, щоб диверсифікувати свої заощадження — це хороша ідея. Оскільки ризик різних економік нівелюватиме знецінення однієї валюти шляхом подорожчання іншої», — зазначив Мінько.

Аналітик радить створити мультивалютний кошик як мінімум із 4 валют: долара, євро, швейцарського франка та гривні. Мінько стверджує, що якби не загроза вторгнення Росії, то зараз долар міг би коштувати менш як 26 гривень. Але психологічний фактор повернув гривню до рівня 2020 року.

Анна Золотько, директорка департаменту казначейських операцій «Юнекс Банку», каже, що рішення купувати долар, чи ні потрібно ухвалювати в залежності від цілі.

«Якщо це невелика сума, яку ви й так скоро плануєте витратити, — то сенсу купувати долари немає. Навпаки через високу волатильність та великі спреди є шанс втратити гроші, коли мінятимете долари назад у гривні», — зазначила вона.

Щодо більших сум, то рішення має ухвалювати кожна людина, зважаючи на власне розуміння вірогідності розвитку подій за одним чи іншим сценарієм, переконана експертка.

«Якщо ситуація заспокоїться за кілька днів або навіть тижнів, гривня почне швидко повертати втрачені позиції. За таких умов купувати валюту зараз, коли курс вочевидь занадто розігрітий психологічними чинниками, не найкраща інвестиційна стратегія… У кризових ситуаціях, на кшталт нинішньої, зазвичай заробляють лише професіонали, для яких купівля та продаж валюти є роботою», — говорить Золотько.

Також додамо, що Міжнародний валютний фонд очікує, що середньорічний курс долара США у 2022 році зупиниться на позначці 27,43 гривні.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також