Парламент голосуватиме за воєнний стан в Україні. Реакція депутатських груп

589e40e5df76c99225b5466afb77b13e
589e40e5df76c99225b5466afb77b13e

Політики розходяться у думці щодо умов запровадження режиму. Верховна Рада України, о 16:00 год., збереться на екстрене засідання, через агресію Росії у районі Керченської протоки. Парламент має ухвалити рішення щодо запровадження воєнного стану в Україні. Внаслідок нападу було захоплено три українських човни, які прямували з Одеси до Маріуполя. 23 українських військових взяли у полон. Відомо, що щонайменше шестеро українців отримали поранення, під час тарану українського човна росіянами. Більше про ситуацію — на сайті «ТСН».

Український політикум розділився у тому, який саме режим воєнного стану має бути запроваджений. 

Фракція Блоку Петра Порошенка у парламенті підтримала рішення Воєнного кабінету, а також, Ради Національної Безпеки та Оборони — провести позачергове засідання Верховної Ради України та ухвалити рішення про запровадження воєнного стану в Україні на 60 діб у зв’язку із актом агресії РФ проти кораблів ВМС України в Керченській протоці.

Мер Львова і лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий підтримав запровадження воєнного стану. «Президент зробив те, що від нього весь цей час вимагала Конституція. Можливе перенесення виборів не вважаю проблемою. Закон є закон». 

«Тут важливо, щоб ми побачили сам текст, який буде запропонований президентом. Президент має діяти відповідно до законодавства та Конституції. Військовий стан мав би бути введений ще під час захоплення Криму, не говорячи вже про Дебальцеве та Іловайськ», — сказав він.
У фракції «Батьківщина» наразі тиша. Позиції щодо підтримки запровадження воєнного стану немає. Напередодні Юлія Тимошенко засудила напад росіян на українських моряків. Вона вимагала скликати позачергове засідання Верховної Ради, на якому в закритому режимі обговорити стратегію і тактику протидії агресору.

Голова групи «Опозиційна платформа — за життя» Юрій Бойко зазначив, що «саме по собі введення воєнного стану не вирішить питання деескалації конфлікту в зоні Азовського моря». Політик закликав ЄС стати посередником для вирішення конфлікту. «Якщо ж сьогоднішня влада хоче таким чином зірвати президентські вибори, то ціна цього сценарію — життя українських громадян, подальший колапс економіки і, в підсумку, розвал країни», — зазначив парламентарій.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко хоче запровадження воєнного стану терміном на один місяць. «Наша фракція буде підтримувати рішення про введення воєнного стану. Але водночас, для того, щоб це не було використано президентом для зриву виборів і узурпації влади, ми пропонуємо ухвалити постанову про призначення виборів на 31 березня 2019 року і пропонуємо обмежити воєнний стан 30 днями замість 60-ти. Ми переконані у тому, що сьогоднішня ситуація у країні потребує адекватної відповіді, але не має стати причиною для зриву виборів», — заявив політик.

У зв’язку з агресією Росії у Чорному морі весь склад ВМС України підняли по тривозі, усі кораблі та судна виходять у море. Наразі, Азовське море заблоковане не лише для українського, а й міжнародного судноплавства — цю ситуацію сьогодні розглядатимуть усі впливові міжнародні інституції. 

У партії «УКРОП» готові підтримати воєнний стан під час голосування, за умов виконання кількох позицій. Йдеться про розрив дипломатичних відносин із РФ, закриття кордону з РФ, заборона діяльності на території України будь-яких організацій чи установ, що фінансуються або в будь-який спосіб афілійовані з державою-агресором, а також, арешти на території України майна Російської Федерації, приватних капіталів, що мають російське походження. Заборона бізнесу, інвестування російського капіталу в Україні. 

varta1.com.ua: Новини