Пенсіонерку на Чернігівщині змусили повернути до бюджету понад 60 тисяч грн: причина

За які порушення покарають

В Україні пенсіонери, які вчасно не попередили про зміни, які впливають на розмір чи право на отримання пенсії, повинні повернути надміру сплачені кошти до бюджету. Один із таких випадків трапився у Чернігові, де районний суд  зобов'язав повернути жінку до Пенсійного фонду 63 тисячі гривень.  Про це пише OBOZ.UA. 

 Як повідомляється у рішенні суду, жінка отримувала пенсію від грудня 2020 до квітня 2023 року у зв'язку з інвалідністю. Однак виявилось, що медико-соціальна експертна комісія не підтвердило збереження інвалідності. 

Жінка про це знала, однак ПФУ не повідомила і продовжувала отримувати пенсію на яку вже юридично не мала права. Суд вирішив стягнути на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області 63 490 грн. 

Про які зміни мають повідомляти пенсіонери ПФУ:

  • зміни місця проживання (у разі переїзду з відповідної місцевості, проживання на якій дає право на отримання надбавки до пенсії);
  • зміна статусу одержувача (дострокове припинення навчання особою, яка отримує пенсію у зв’язку із втратою годувальника до 23 років);
  • зміна місця реєстрації (для вимушених переселенців);
  • зняття інвалідності (для тих, хто отримує пенсію за інвалідністю);
  • виїзд на постійне місце проживання до іншої країни (пенсії продовжують виплачуватися громадянам, які живуть на території інших країн, але якщо це обумовлено спеціальними міждержавними угодами).

Читайте також, чому в українців не буде високих пенсій: пояснили у Мінсоцполітики

Суми зайво виплаченої пенсії стягуються зі пенсіонера. Він може заплатити добровільно, або примусово (через суд). 

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також