«Перемовини і консультації ще тривають»: в Офісі президента розповіли про полонених з «Азовсталі»

Кожна деталь має значення, процес дуже непростий

Про ситуацію з полоненими захисниками «Азовсталі» привідкрили завісу в Офісі президента. Поки відомо, що вони живі, з деякими з них є зв’язок.

Про це в інтерв’ю «LB.ua» розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

Однак, в яких умовах утримуються захисники, наразі, невідомо.

«Знаємо, що вони живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми поки не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України», — зазначив Андрій Єрмак.

Андрій Єрмак наголосив, що процес перемовин щодо обміну складний, і коментувати його має право лише прес-центр, створений при центрі ГУР щодо полонених. 

«Оскільки перемовини і консультації ще тривають, кожна деталь має значення, процес дуже непростий. Я б не хотів своїми словами і інформацією якось нашкодити цьому процесу», — зазначив він.

За словами Єрмака, завданням ГУР на першому етапі було збереження життя бійців, і «це завдання ГУР виконало».

Голова ОПУ наголосив, що якщо з захисниками «Азовсталі» щось трапиться, жодних перемовин з російською федерацією не буде.

«Сьогодні вони займаються другим етапом — їх поверненням. І всі деталі, я думаю, вони зможуть чітко розповісти. … Позиція глави держави не змінилася. Він сказав, що, якщо з цими людьми щось станеться, про будь-які перемовини можна буде забути. Він про це говорив, коли вони були там, і продовжує займати цю позицію, поки вони не повернулися до нашої країни», — зазначив він.

Взяття в полон захисників «Азовсталі»: що варто знати

Нагадаємо, захисники «Азовсталі» героїчно тримали оборону близько двох місяців, відволікаючи на себе сили противника і не даючи йому рухатись на інші напрямки. Російські окупанти знищували «Азовсталь», випускаючи по території комбінату ракети, і скидаючи бомби, стріляючи з артилерії та танків, при цьому проводячи наземні атаки та штурми.

Уже 16 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу. Зазначалось, що гарнізон виконав поставлене бойове завдання.

Раніше секретар РНБО Сергій Данілов повідомив, що окупанти не катують евакуйованих військових з «Азовсталі».

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також