Петиція щодо скасування нового переліку військово-облікових професій для жінок набрала необхідну кількість підписів: слово за Президентом

630-360-1640326265-785
630-360-1640326265-785

Петиція про скасування наказу Міністерства оборони, що містить новий перелік професій для військового обліку жінок, набрала вже понад 30 тисяч голосів, тоді як для її розгляду необхідні 25 тисяч.

Як пише «Варта1», з посиланням на «Zmina», про це свідчать дані на сайті Офісу президента.

Станом на ранок 28 грудня, петиція набрала вже понад 33 тисячі голосів. Звернення на сайті ОП зареєстровано 23 грудня, автор — Яна Рашевченко.

У петиції пропонується скасувати наказ Міноборони № 313 від 11 жовтня, що значно розширює перелік професій та спеціальностей, представниці яких підлягають військовому обліку, і користуватися переліком лише тих спеціальностей, що визначено ПКМУ № 711 від 14.10.1994.

“Начебто змінився лише перелік, але згідно нього майже всі жінки нашої держави повинні бути військовозобов’язаними. Це неподобство! Жодного суспільного обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації”, — емоційно зазначається у зверненні до президента.

Статус петиції на сайті — “очікує на розгляд”. Відповідно до закону, впродовж трьох робочих днів після набрання потрібної кількості голосів Офіс президента має повідомити про початок розгляду петиції.

Президент України поки що не відреагував на петицію.

Як відомо, 17 грудня набрав чинності наказ Міноборони № 313, що розширює перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей: від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Зокрема, безліч популярних професій, як-от програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники.

Водночас, 24 грудня голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич (“Слуга народу”) повідомив, у Міноборони збираються переглянути перелік професій, представниці яких мають стати на військовий облік, “у бік зменшення та здорового глузду”. Адже там є професії, які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням.

Начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Валерій Куценко повідомив, що жінки можуть ставати на військовий облік впродовж 2022 року. Після закінчення року тих, хто не вкладеться в цей термін, штрафуватимуть.

У Міністерстві оборони відреагували на петицію про скасування наказу відомства про військовий облік для жінок. За словами заступниці міністра Ганни Маляр, петиція — це «нормальний демократичний процес», — пише «УНІАН».

Маляр пояснила, що наказ не є підставою для паніки, оскільки був підписаний у рамках закону, ухваленого ще в березні. Чиновниця нагадала, що військовий облік — це не призов і не мобілізація.

«Нікого з жінок до армії не забиратимуть. Зараз йдеться лише про оновлення норм, які стосуються військового обліку. Паніка та переляк безпідставні — це жодним чином кардинально не змінить життя жінок», — каже вона.

За її словами, норми військового обліку для жінок в Україні існували завжди — новий наказ Міноборони замінив постанову Кабміну від 1994 року. Цей документ передбачав близько 40 професій, представниці яких підлягали обліку, але він до 2008 року був засекреченим. Необхідність оновити документ Маляр пояснила тим, що деяких професій вже не існує, натомість за цей час з’явилися нові.

Заступниця міністра заспокоює: терміново йти до центрів комплектування не потрібно, зробити це можна впродовж наступного року. Вона також додала, що Генштаб планує зробити процес зрозумілим, прозорим та максимально зручним, а також частково перевести його в режим онлайн.

varta1.com.ua: Новини