Під час атаки «шахедами» пошкоджено заповідник «Межибіж» (ВІДЕО)

На Хмельниччині

У суботу, 19 серпня, у результаті обстрілу росіянами Хмельниччини зазнав пошкоджень Державний історико-культурний заповідник «Межибіж». Про це повідомили в ефірі телемарафону.

Ворог поцілив і в історико-культурний заповідник XIV-XVI століття, де на момент атаки «шахедами», перебувало понад 300 студентів-учасників форуму, з усіх куточків України. Вони всі встигли перейти в укриття.

Вибуховою хвилею пошкоджені вікна, двері музею і покрівля Лицарської вежі фортеці.

«Повідривало місцями скріплення цих листів, і для цього треба провести висотниками обстеження. Це вже затратно і це час. Потім прийдеться ці листи міняти. Руйнування, які треба робити за допомогою реставраторів, найперше - це наші двері, які є історичними. Зроблені вони фігурними, і зрозуміло, що простий майстер це не зробить», - розповів директор Державного історико-культурного заповідника Олег Погорілець.

Читайте також: росія вночі атакувала Україну «шахедами»

Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» — замковий ансамбль XIV — XVI століття. Створено у 2001 році на базі комплексу пам'яток фортеці у смт Меджибіж. У відреставрованих залах представлено експозицію, що висвітлює теми з історії, етнографії, іконопису. У 2008 році в каретному корпусі замку було відкрито Музей Голодомору, створений художником та скульптором Миколою Мазуром.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт