Під час ДТП собака перетворюється на «снаряд»: у ВРУ хочуть штрафувати водіїв за порушення правил перевезення тварин

Часто саме домашні улюбленці стають винуватцями ДТП

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується встановити відповідальність для водіїв за порушення правил перевезення тварин (штраф у 510 грн).

Як повідомляє «Судово-юридична газета», також у ПДД пропонується передбачити, що водії повинні здійснювати перевезення в транспортних засобах тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом та дотримання водієм правил дорожнього руху.

Авторами проекту виступають народні депутати Антоніна Славицька та Олександр Юрченко.

У пояснювальній записці вони зазначають наступне.

«Все більше громадян обирають не залишати домашніх улюбленців вдома, а брати їх з собою в подорожі та поїздки.

Однак, нерідко саме домашні улюбленці стають винуватцями дорожньо-транспортної пригоди. Щоб уникнути цього слід більш серйозно підходити до безпечного перевезення тварин.

Спостерігається практика, особливо у жінок, під час керування транспортним засобом тримати на колінах, на руках або в руках собак не великих порід.

Але, тварина може відволікати водія, заважати керуванню. А в разі раптової зупинки чи зіткнення, відсутність спеціальних засобів для перевезення або надійних кріплень перетворює тварину на «снаряд», який може не лише травмувати інших пасажирів, пошкодити салон, але й стати причиною отримання нею серйозних травм або й загибелі. Приміром, в типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою в 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг.

У чинних Правилах дорожнього руху також, як не дивно, немає окремих вимог до перевезення домашніх тварин. Там вони взагалі прирівнюються до вантажу.

В правилах транспортування тварин, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1402 зазначено, що у разі перевезення домашніх тварин автомобільним транспортом у салоні транспортного засобу допускається перевозити дрібних тварин у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках за наявності повідка, за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі, а за наявності підстилки - на сидінні (під час перевезення в таксі).

Дані Правила повинні бути переглянуті та прилаштовані до сьогодення, з метою безпеки водія та пасажирів транспортних засобів при перевезенні домашніх улюбленців.

Жодним нормативно-правовим актом не встановлено відповідальності за порушення правил перевезення тварин. Тому виникає необхідність запровадження адміністративної відповідальності за недотримання водіями правил безпечного перевезення тварин.

Слід зазначити, що основними принципами, якими варто керуватися для безпечного транспортування домашніх тварин під час автомобільних поїздок є:

забезпечення комфорту для тварини  водночас  безпеки для пасажирів;

уникнення впливу тварини на дотримання водієм правил дорожнього руху;

вибір  спеціальних   засобів для перевезення, що відповідають стандартам безпеки;

розташування та фіксація місця перевезення тварини поза межами переднього сидіння;

надійне кріплення будь-яких засобів для перевезення тварини;

дотримання законодавства про транспортування тварин всередині країни та поза її межами», - пишуть автори.

Як повідомлялося, кияни у пральній машинці виявили змію.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також