Підозрюваний у торгівлі немовлятами, виявився відомим на Закарпатті педагогом і благодійником (ФОТО)

Колишній директор школи та вихователь дитбудинку

Затриманим чоловіком вихователь Чинадіївського дитбудинку Денис Вароді, пише УНІАН / фото МВС

На минулому тижні Україну сколихнула жахлива історія. На Закарпатті затримали чоловіка, який нібито купив у жінки з Житомира 11-місячне немовля й намагався вивезти його за кордон, щоб там продати в одній з країн ЄС. Шокувало у цій історії те, що підозрюваний у торгівлі дітьми виявився педагог – колишній директор школи та вихователь дитбудинку, пише «УНІАН».

24 червня на території пункту пропуску зі Словаччиною «Малі Селменці» в Ужгородському районі затримали 43-річного чоловіка, який намагався перетнути кордон з жінкою та її дитиною. З'ясувалося, що він хотів продати чужу дитину до однієї з країн ЄС за 25 тисяч доларів. З цієї суми чоловік запропонував матері дитини – жительці Житомира – 5 тисяч доларів.

Закарпатець підшуковував жінок, які перебувають у скрутному матеріальному становищі, та схиляв їх до продажу дітей.

Житомирянка здогадалась про наміри чоловіка, тому одразу погодилася співпрацювати з правоохоронцями. За місяць до оборудки жінка приїхала до Закарпаття з дитиною та проживала в одному з готелів. Житло та переїзд оплачував підозрюваний. Перед переходом кордону чоловік віддав їй 1 тисячу доларів «авансу». Далі провів жінці інструктаж: як поводитися, що казати, і коли вона зможе повернутися в Україну.

Що відомо про закарпатця, який намагався продати в ЄС немовля / фото МВС

Зловмисник мав можливість потрапити на територію Словацької Республіки, оскільки був одним із членів благодійної організації. Проте його затримали на території пункту пропуску. Гроші вилучили у якості речових доказів.

Правоохоронці провели обшуки у двох помешканнях та авто Dacia затриманого чоловіка. Вилучили записи про незаконну діяльність, печатки та розписку про перерахування коштів.

Затриманим чоловіком, який підозрюється у торгівлі дітьми, виявився досить відомий на Закарпатті педагог – вихователь Чинадіївського дитбудинку та екс-директор ужгородської школи №13 Денис Вароді. Його ім’я в соцмережі оприлюднив закарпатський журналіст Віталій Глагола.

У соцмережах про Вароді є достатньо непоганих відгуків. Він – ром за національністю, й у школі №13, в якій був директором, навчаються діти ромів. Працював чоловік з ромськими дітьми й в інших навчальних закладах, де йому вдалось налагодити особистий контакт з учнями.

Окрім того, Денис Вароді є керівником благодійного фонду «Серце з любов’ю», який допомагає вихованцям та випускникам шкіл-інтернатів, дітям-сиротам, інвалідам та дітям з малозабезпечених сімей Закарпаття, а також «важким» підліткам та переселенцям. Там він як психолог вів додаткові заняття з підготовки до уроків, групу продовженого дня, а також здійснював виїзні консультації та анкетування у ромській громаді. Тут про нього теж добре відгукуються – мовляв, завжди вмів знайти підхід до дітей.

Втім, тепер такому велелюбному вчителю доведеться відповідати перед законом – йому «світить» реальний термін ув’язнення. За даними Віталія Глаголи, до затримання чоловік вже «встиг реалізувати щонайменше три такі »продажі дітей".

Як повідомили у поліції Закарпатської області, за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України, тобто закінчений замах на торгівлю людьми, вчинений щодо малолітнього. Зловмисника затримано, йому загрожує від восьми до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

До слова, у соцмережах Дениса Вароді пов'язують із «чорними трансплантологами», які нібито орудують у країнах ЄС. І кажуть, що діти, яких він намагався купити, мали б дійсно «піти на органи». Проте правоохоронці цю версію спростовують. Зазначають, що їм наразі відомо лише про цей один випадок продажу дитини підозрюваним.

Читайте також: українець організував продаж дитини за кордон за 25000 доларів США.

Зараз поліція встановлює причетність до вчинення злочину інших можливих спільників. Окрім цього, перевіряє, чи не здійснював затриманий подібної незаконної діяльності у минулому.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий