«Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України»: у Червонограді створять нові виробництва і робочі місця

Проєкт, що впроваджується за підтримки Уряду Німеччини

Фото:Львівська обласна рада

Сьогодні, 22 червня, у Червонограді презентували пілотний проєкт «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», що впроваджується за підтримки Уряду Німеччини.

Про це повідомила Львівська обласна рада у «Facebook».

Основна мета проєкту в Червонограді — трансформація вугільної галузі на прикладі шахти «Великомостівська» ДП «Львіввугілля» — створення нових виробництв, перекваліфікація й навчання мешканців, розвиток соціальної сфери та інфраструктури, вирішення питань екології.

Серед учасників консультативної зустрічі: представники компанії «GIZ», Кабінету Міністрів України, місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування, профільних державних вугільних підприємств, організацій громадянського суспільства.

Присутні представили планові заходи на території Червоноградської міської ради, а також нові підходи до співпраці з огляду на війну в Україні.

«Мешканці Червоноградської громади отримають новий шанс на реалізацію ділової активності, вмінь, навиків, потенціалу, що однозначно сприятиме розвитку території», — наголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

«Червоноград — це шахтарський край, тут є низка викликів, пов’язаних з відпрацьованими територіями, де колись здійснювалася важка промисловість. Тому говоримо не тільки про виробничі площі, які необхідно трансформувати, а думаємо про людей, які мають бути задіяні в модернізованій економіці.

Упевнена, мешканці Червоноградської громади отримають новий шанс на реалізацію ділової активності, вмінь, навиків, потенціалу, що однозначно сприятиме розвитку території.

Ми як регіональна влада будемо максимально підтримувати такі розвиткові проєкти, тому вчергове закликаємо громади Львівщини бути активними, озвучувати свої ініціативи та звертатися до своїх партнерів», — наголосила Ірина Гримак.

«Частина шахтарів підуть на пенсію, іншим — запропонують місце роботи на працюючих шахтах. Станом на сьогодні великої проблеми в цьому немає, бо закривається лише одна шахта. Компанія «GIZ» обіцяє виділити до 5 млн грн. для розроблення документації щодо закриття шахти «Великомостівська»», — розповів мер Червонограда.

У свою чергу, керівниця регіонального офісу Компанії «GIZ» Галина Литвин підкреслила, що Червонограду пощастило стати пілотним проєктом разом із Мирноградом Донецької області.

«Ініціативи, які будуть реалізуватися в цих містах, зможуть бути імплементовані державою і в інших вугільних територіях. Проєкт «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України» розрахований на три роки, упродовж яких компанія «GIZ» підтримуватиме Міністерство енергетики та вугільної промисловості України і Червоноградську міську раду, які є її партнерами.

Основне завдання «GIZ» — супроводжувати національні органи влади і ДП «Львіввугілля» у процесі закриття шахти, аби це відбувалося відповідно до стандартів і з врахуванням інтересів громади. Саме для цього до кінця року триватимуть консультації з місцевими мешканцями щодо подальшого розвитку Червонограда, зокрема перепрофілювання міста, створення робочих місць, комплексної підтримки бізнесу», — поінформувала Галина Литвин.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також