Пілот поділився подробицями рятувальної операції на «Азовсталі» (ВІДЕО)

Історії наших захисників, про які уже можна розповідати

Пілот гелікоптера, який доставляв вантажі та евакуйовував поранених із заводу “Азовсталь” в окупованому Маріуполі, розповів, як готували операції. Про це повідомили 2 червня у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

Про те, які були ризики, як окупанти збили вертоліт його побратима, і як він без одного двигуна зміг долетіти до місця посадки і врятувати 20 людей розповів військовий.

“Основна складність полягала у тому, що необхідно було виконати доставку вантажу в глибину противника, на територію понад 100 км. На всій цій відстані була дуже щільна протиповітряна оборона, і це було не те, що складно — це було майже неможливо виконати. Але практика показала, що це можливо, і ми виконували”, — розповів пілот.

За словами пілота, лише в зоні посадки на “Азовсталі” було три різних зенітно-ракетні комплекси, тому пілоти намагались не входити в зону ураження ППО. Для цього важливо було знати всі природні і штучні перешкоди на шляху.

Військовий розповідає, що коли було поставлено завдання, то весь екіпаж розумів, що у 90 % випадків вони не повернуться, але, водночас, всі усвідомлювали, що доставити вантаж і забрати людей вкрай необхідно, тому приймали рішення йти на ці ризики.

Найбільше хвилювання було по дорозі до вертольота перед запуском, а вже в процесі всі розуміли, що це просто робота і треба робити те, що маєш.

“Але вже в Маріуполі, коли йшло вивантаження вантажу, — це було відчуття ейфорії. Нам здавалося, що якщо ми прилетіли і стоїмо тут — у зоні ураження трьох ЗРК — і вивантажуємось, то ми — як королі світу, ми вже перемогли, і все буде добре.

Але на зворотному маршруті, на 6-му км — за 3 хв після злету — у мій вертоліт влучила ракета ПЗРК — і відмовив один двигун. Іншому вертольоту, який ішов позаду, пощастило менше – він впав, і весь екіпаж загинув”, — розповів він.

У кожного пілота по всіх керівних документах було прописано, що він сам приймає рішення про зліт і посадку, тому, коли в його гелікоптер влучила ракета, він обрав летіти до місця посадки.

“Після того, як вже влучила ракета, був викид адреналіну — і ми тільки робили те, що мали робити. На борту було 20 поранених, і ми розуміли, якщо ми сядемо десь в полі, то як їх забирати і евакуювати далі — потрібен буде ще один вертоліт, а це вже незапланована операція — тому ми просто летіли до місця посадки”, — зазначив захисник.

Нагадаємо, що раніше було оприлюднено відео, як екіпажі українських гелікоптерів доставляли допомогу на «Азовсталь».

Також президент вперше розповів, що відбувалося на заблокованій «Азовсталі».

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також