Піп побив хрестом і подав до суду: продовження історії побиття українського капелана

Московський піп під час похорону військового побив капелана

На Вінниччині священник Української православної церкви Московського патріархату напав на свого колегу — військового капелана отця Михайла. Про це пише «ТСН».

Бійка відбулася на кладовищі, коли в селі Яланець прощалися з 42-річним Олександром Зінівим, який загинув у бою під Миколаєвом.

Відспівував загиблого настоятель церкви Московського патріархату отець Анатолій, але на похорон прийшов і капелан Михайло Вознюк з ПЦУ.  Він робив колезі зауваження, бо той, мовляв, поминав покійного неправильно.

«Ми відспівуємо убієнного героя Олександра, а не Алєксандра, то я звернув увагу, що треба молитися за Олександра, він в Україні», — сказав настоятель храму нерукотворного образу Христа Спасителя ПЦУ Михайло Василюк.

Коли слово взяв вже капелан — знервований отець Анатолій накинувся на нього з вівтарним хрестом. Отець Михайло запевняє, якби вчасно не зреагував - важкий хрест поцілив би йому в голову.

«Особисто для мене це принизливо, що священик бере хрест і використовує його не за призначенням. Ми всі люди, маємо тіло і, не дай Боже, був би точний удар, щоб ти тоді було?», — додає отець Михайло Василюк.

Те, що двічі перехрестив опонента важким хрестом, отець Анатолій визнає. Все через те, пояснює, що капелан постійно його обзиває попом, от і не стримався.

«Починають мене травити, ти «московський піп», «ти не такий». Я прошу — схаменися, ти мені в діти годишся. Мені дуже це боляче, хто б я не був, чи я китайський, чи я польський, я людина насамперед», — твердить настоятель храму УПЦ МП села Яланець Анатолій Дудко.

У поліції відкрили одразу два кримінальні провадження — за навмисне завдавання тілесних ушкоджень і хуліганство.

«Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі», — зазначають у поліції.

Отець Анатолій відповідає не роздумуючи.

«Чесно сказати? Трохи жалкую, що мало. Ну, що мені зроблять? Ну, посадять мене, дадуть три-чотири роки», — каже священник.

Отець Анатолій теж написав заяву на опонента, а його парафія обіцяє судитися з отцем Михайлом.

«Відколи з’явився священик ПЦУ, регулярно принижує нас, не знаю, хто йому таке право дав. Регулярно називає нас «московськими попами», «кацапськими», показує «чемодан, вокзал, Москва»», — пояснює  благочинний  УПЦ МП Томашпільського району Василь Лазарець.

Тим часом у селищній раді вирішили священникам більше слова не давати. «Виступає староста, я, військова адміністрація, комісар, рідні, які питання, а батюшки нехай моляться в церкві», — каже голова Томашпільської ОТГ Валерій Немировський.

Натомість капелан каже, і далі ходитиме на прощання. Свого кривдника, переконує, вже простив, хоча той і не приходив перепрошувати.

Нагадаємо, на Вінниччині під час прощання із воїном, священник московського патріархату побив хрестом священника ПЦУ.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також