Пішла з життя видатна львівська піаністка

ec-696x418
ec-696x418

На 56-му році життя померла «одна з найвидатніших піаністок свого покоління» Етелла Чуприк.

Сумну звістку повідомили на ФБ-сторінці Львівського органного залу, висловивши співчуття родині та близьким.

«Етелла Чуприк – неймовірна піаністка, вона не розставалася з роялем від самого дитинства, вона грала поспіль весь цикл ДТК Баха, всі фортепіанні сонати Моцарта та Бетховена. <…> У цьогорічному інтерв'ю перед концертом у Львівському органному залі пані Етелла сказала: «Я всередині дуже щаслива людина. Тому і вік мій не відповідає вигляду. Бог створював людей, щоб вони були щасливі. Так і треба жити. Тішитися кожен день життям і всім, що маєш. Той, хто дає, той має». Дякуємо, пані Етелло, за те, що дарували нам», — написали музиканти в соцмережі.

Родом Етелла Олександрівна Чуприк-Котюк із Закарпаття. Народилася 20 червня 1964 року у місті Виноградово. Грати на фортепіано розпочала у трирічному віці, а вже в п’ять років виступила зі своїм першим концертом «Вальс № 7» Шопена та «Серенада» Шуберта.

1988 року на конкурсі ім. М. Лисенка отримала І премію, а також була лауреатом багатьох різних конкурсів, стипендіатом Асоціації Ріхарда Вагнера у Байройті, народною артисткою України, віцепрезидентом Асоціації українських піаністів.

Була доценткою Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. Виступала з відомими диригентами, такими як Джансуг Кахідзе, Федір Глущенко, Володимир Сіренко, Єжи Сальваровський, Богуслав Мадей, Владімір Понькін, Роберт Кеніг; гастролювала з різними симфонічними оркестрами в Європі.

В її репертуарі близько 300 сольних творів і понад 20 концертів для фортепіано з оркестром. Записала 13 компакт-дисків.

19 червня 2019 року відбувся бенефіс піаністки у Львівській філармонії. Свій останній концерт вона дала 14 грудня, під час якого виконала музику Бетховена.

varta1.com.ua: Новини