Пішов з життя один зі співавторів Акта проголошення Незалежності України Леонтій Сандуляк (ФОТО)

Він став першим у багатьох сферах

Сьогодні, 3 грудня, у віці 86 років помер український громадсько-політичний діяч, науковець, дипломат, професор, співавтор Акта проголошення Незалежності України Леонтій Сандуляк. Про це повідомили на Facebook-сторінці Чернівецької обласної ради.

Прощання з Леонтієм Сандуляком відбудеться завтра, 4 грудня у церкві села Велика Стариця, Бориспільського району, Київської області.

Початок о 12:30.

Що відомо про Леонтія Сандуляка.

Леонтій Іванович Сандуляк — відомий український громадсько-політичний діяч, науковець, дипломат. Народився 8 березня 1937 року в селі Козиряни Кельменецького району Чернівецької області. Сандуляк разом з Левком Лук’яненком був співавтором «Акта проголошення Незалежності України».

Він став першим у багатьох сферах:

Перший доктор медичних наук, професор із села Козиряни Кельменецького району Чернівецької обл., де він народився.

Перший демократично обраний народний депутат СРСР останнього скликання від міста Чернівці та Глибоцького району (44-ий виборчий округ, куди входив і нинішній Герцаївський район, який відновлено за його клопотанням у 1989 році).

Перший голова Чернівецької краєвої організації Народного руху України. Також він однин із засновників Народного руху України.

Перший голова Зеленого руху Буковини, а відтак його почесний голова; один із засновників асоціації “Зелений світ” і, відтак, його почесний голова.

Перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії.

Співавтор Акта проголошення державної незалежності України.

За заслуги в державному будівництві та вагомий внесок у розвиток і зміцнення демократичної, соціальної і правової України Президент України Віктор Ющенко нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та Подякою Президента, Президент Віктор Янукович за особистий внесок у боротьбу за незалежність України — ювілейною медаллю «20 років Незалежності України».

Його Святість Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нагородив орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви.

Лауреат Премії ім. Павла Чубинського (2012 р.). Почесний громадянин міста Чернівці.

Як повідомлялося: відійшов у вічність народний артист України - епоха історії театрального Львова (ФОТО)

Автор близько 100 публікацій на громадсько-політичні теми та 2-х книг: «Одного відкриття: історія та хроніка», «Не мовчіть і вас почують».

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також