Подарункові книги, репринтні, колекційні чи антикварні видання — що вибрати

Ексклюзивні книги цінуються не лише за зміст твору, а й за рік видання, кількість примірників, дизайн палітурки, наявність авторських коментарів та автографів. Якщо шукаєте елітний подарунок на день народження, вибирайте антикварні чи колекційні книги. Розглянемо, чим вони відрізняються і де можна купити книгу з унікальною історією.

Що таке антикварні книги

Антикварні книги — знахідка для прихильників старовини. Вони можуть бути видані понад 100 років тому. Що старша книга, то більша її історична й культурна цінність. Стан збереженого примірника безпосередньо впливає на вартість.

Старовинні книги продаються на престижних аукціонах та в крамницях антикваріату. В Україні можна купити раритетні книги у подарунок у магазині FAMA, у якому є:

  • старовинна Біблія паризького видавництва Антоніуса Вітре 1662 року;
  • перше видання «Апостола» 1695 року від друкарні Києво-Печерської лаври;
  • псалтир з Києво-Печерської лаври 1705 року;
  • антикварна книга «Вергілієва Енеїда» 1842 року, перекладена українською І. Котляревським;
  • старовинне видання непрестольного Євангелія XIX століття тощо.

Ці книги будуть цікаві історикам, колекціонерам та всім, хто інвестує в антикваріат. Кожен примірник має свою унікальну історію. 

Що таке колекційні книги та чим вони відрізняються від антикварних

Старовинні книги вважаються антикваріатом через свій солідний вік. Це їхня головна перевага й відмінність від інших. Колекційні книги можуть бути видані будь-коли, але вважаються не менш цінними, ніж раритетні. Вони цікавлять букіністів через невеликий наклад примірників, унікальний дизайн або мовні особливості тексту.

Дорого коштує колекційна книга на подарунок, у якій зберігся справжній авторський текст, що не зазнав цензури. Цей твір письменника може бути відомий широкому колу читачів. Але якщо збереглося хоча б одне видання з будь-якими унікальними особливостями, то в очах колекціонерів воно набуває цінності.

Подарункові книги й репринтні видання

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк