Подоляк прокоментував переговорний процес між Україною та РФ

Також він зазначив, що двостороннього мирного договору між країнами не буде

ФОТО: інформативне (Михайло Подоляк)

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував переговорний процес між Україною та росією.

Про це він розповів в ефірі телемарафону, пише «ТСН».

«Що ми пропонуємо? Це ж війна. Ми в цій війні один на один з Російською Федерацією. Всі наші ілюзії, що хтось там буде допомагати, хтось стоятиме поруч — все це, як з’ясувалося, ілюзія, наші надії. Ми сьогодні один на один. І нам треба, користуючись, на жаль, таким поганим моментом, яким є війна, кількість жертв просто зашкалює з точки зору російської армії, з точки зору наших цивільних громадян. Але це війна, яка дозволяє знайти інші контури нашої безпеки, щоб ми не про ілюзії говорили, а про конкретику», — повідомив Подоляк.

Радник також пояснив, що є найважливішим для майбутнього України у переговорному процесі.

«Тому ключове для нас було в рамках переговорного процесу — знайти формулу безпеки України та довгі-довгі роки. Тобто юридичну формулу, яка буде чітко прописувати міжнародне право і дозволяти нам отримувати поряд з нами  інші країни, які будуть нам забезпечувати якісь гарантії безпеки. Тому ключове, на мій погляд, — 90 % того, як має закінчитися ця війна, це підписання договору  гарантій безпеки для України, коли з одного боку поряд з Україною будуть перебувати держави з потужними арміями, зокрема з ядерним компонентом, які в наступні будь-які конфлікти одразу, щойно цей конфлікт починається на території України, будуть стояти поруч з нами. Тобто вони беруть на себе юридичні зобов’язання», — пояснив він.

Також Подоляк зазначив, чому Україна категорично відмовляється від двостороннього мирного договору з Росією.

«Ми вважали за необхідне не підписувати з Російською Федерацією двостороній договір про мир, тому що ми розуміємо, що Росія це дуже, делікатно скажу, специфічна країна, з якою будь-який підписаний документ завжди може трактуватися так собі неоднозначно і вони завжди можуть його порушити, тому ми вважали за необхідне, щоб однією з країн-підписантів договору про гарантії була саме Російська Федерація. Тоді вона візьме перед собою юридичні зобов’язання не тільки перед Україною, а також перед іншими країнами-гарантами», — говорить радник глави ОП.

За його словами, це допоможе не допустити повтору минулих помилок.

«Для того, щоб не було таких історій, як у нас було з Будапештським меморандумом чи з Мінськими угодами, ми хочемо прописати чіткі регламентні норми зобов'язань інших країн по відношенню до України, коли подібні війни чи конфлікти знову ж таки почнуться в Україні. І таким чином вийти на конкретику. Тобто або це допомога зброєю, або це допомога із закриття неба, бо сьогодні ж бачите, що ми навіть небо не можемо закрити, тому що ніхто не хоче цього робити, нам кажуть: «Вибачте, але ми хочемо не турбувати Російську Федерацію». Ну, дійсно, в нас же не війна триває, а просто ми тут в щось таке граємося... Тому ми все це прописали», — підкреслив він.

Також Подоляк повідомив, що питання культурного простору також буде зазначене у договорі.

«Що стосується культурного простору чи історичного, ми вважаємо, що ми різні держави і тому ми так конкретно говоримо про те, що в нас є деякі розбіжності з точки зору оцінки того, що таке свобода. У рамках цього  ми всі гуманітарні питання виносимо в окремий проєкт договору про взаємну повагу, в якому ми все це проговоримо з точки зору, що якщо нам потрібно щось  в Росії чи в Польщі, чи в Угорщині і так далі, то щоб це було дзеркально робилося в Україні. Ніяк інакше. Тобто ми не можемо ультимативно ухвалювати якісь нормативи», — доповнив він.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також