Подорожчання опалення: «Нафтогаз» планує підняти ціну газу втричі для українців

Раніше Кабмін України обіцяв не підвищувати комунальні тарифи

Фото ілюстративне

Компанія «Нафтогаз Трейдинг» планує в Україні підвищити ціни на газ для підприємств теплової комунальної енергетики більш ніж в 3 рази — до 29,392 тис грн/тис куб. м (з ПДВ). Про це, з посиланням на джерело на ринку газу і проект рішення, пишуть «Українські Новини».

Так, компанія розглянула звернення Міністерства енергетики України щодо ціни газу з урахуванням дії довгострокових договорів, укладених між компанією та підприємствами теплопостачання, для формування ними обсягів газу на майбутній опалювальний сезон 2022–2023 років.

Згідно з документом, за умовами трирічних договорів для підприємств ТКЕ встановлюються такі ціни:

  • на період з 1 червня 2022 по 31 Травня 2023 року (з фіксованим обсягом) — 24 356,38 гривні без ПДВ за 1 тис куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування і коефіцієнта, який застосовується при замовленні потужності на добу вперед складе 29 391,55 гривні/тис куб. м з ПДВ;
  • на червень 2022 року (без фіксованого обсягу) — 24 434,67 гривні без ПДВ за тис куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування і коефіцієнта, який застосовується при замовленні потужності на добу вперед складе 29 485,5 гривні/тис куб. м з ПДВ;
  • на період з 1 червня 2022 по 31 грудня 2022 року (з фіксованим обсягом) — 13 658,42 гривні без ПДВ за тис куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування і коефіцієнта, який застосовується при замовленні потужності на добу вперед складе 16 554 гривні/тис куб. м з ПДВ.

«Згідно з документом, додаткові угоди до трирічних договорів щодо визначення замовлених обсягів на період з 1 червня 2022 по 31 травня 2023 року будуть направлені контрагентам після їх узгодження з Кабінетом Міністрів», — повідомляє джерело.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що пройти наступний опалювальний сезон Україні буде «не просто», пише «Уніан».

Раніше «Нафтогаз Трейдинг» закликала підприємства теплової комунальної енергетики укладати з нею договори на постачання газу на 3 роки. При цьому ціна на перший рік становила 7,42 гривні/куб. м (з 1 червня 2021 року по 31 травня 2022 року, з ПДВ, без урахування тарифу оператора газотранспортної системи). Для другого і третього року постачання природного газу фіксована ціна буде визначена в травні 2022 і травні 2023 років, а зміна ціни відбуватиметься відповідно до індексації зміни котирувань на європейському NCG-хабі і курсу валют.

«Нафтогаз Трейдинг» входить в структуру державної компанії «Нафтогаз України».

Додамо, що Кабмін зафіксувавши ціну на газ для населення і важливих підприємств. Так, уряд рекомендував місцевій владі не підвищувати комунальні тарифи до кінця війни.

З 24 травня 2022 року з’явилася інформація про те, що п’ять теплопостачальних підприємств отримали від державного газопостачального ДК «Нафтогаз Трейдинг» листи-вимоги про сплату штрафів за порушення умов довгострокових договорів постачання газу.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена