Поліцейські опублікували записи переговорів у справі Літинського та Островського

Опулікував матеріали голова Нацполіції

Голова Нацполіції України Ігор Клименко повідомив, що найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, полягає саме у продажі гуманітарної допомоги. 

Він описав випадок, через який відбувся обшук у Святослава Літинського.

«Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити — 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати — продавці наполягали писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога»», — написав Клименко.

Клименко додав, що таку схему використали двоє чоловіків, які прикривалися низкою благодійних громадських організацій. Серед них — ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський. Сам Літинський є свідком у цьому кримінальному провадженні.

Фігурант, надаючи документи від ГО «Незалежні», домовлявся із благодійниками про закупку авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, їх розмитнювали через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ.

Слідчі в процесуальному порядку викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, 8 вересня, зранку поліція з обшуком прийшла до львівського волонтера та активіста Святослава Літинського.

Після того його дружину відвезли до лікарні.

У ще одного волонтера, колеги Літинського, депутата Бродівської міської ради Назарія Островського також провели обшук.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт