Польща та Україна побудують олійний трубопровід до порту Гданськ

До проекту також залучать міністерства сільського господарства та інфраструктури України та Польщі

Фото: інформативне

Україна та Польща планують збудувати транскордонний трубопровід для транспортування рослинної олії з України до польського порту Гданськ.

Обидві країни створять робочу групу, яка представить варіанти локалізації проекту.

Про це інформує видання «wnp.pl».

З початку війни, з березня по липень, з України було експортовано всього близько 747 тисяч тонн соняшникової олії, що на 53 % нижче показника за аналогічний період попереднього сезону.

Близько 64 % із загального обсягу відвантажень у вказаний період припало на країни ЄС, які наростили імпорт української продукції на 18 %.

Як повідомляє канцелярія прем’єр-міністра Польщі, обидві країни сформують робочу групу, яка надасть варіанти локалізації проекту — передусім місця прокладання трубопроводу. Також група розробить технічні параметри й умови будівництва.

Меморандум буде ухвалений строком на три роки й буде автоматично продовжуватися на аналогічний період.

«Рада міністрів (Польщі) схвалила подання Міністерства сільського господарства й сільського розвитку для укладання меморандуму про взаєморозуміння… щодо розбудови проекту транскордонного трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до порту Гданськ», — йдеться в повідомленні.

До проекту також залучать міністерства сільського господарства та інфраструктури України та Польщі.

«Втілення в життя меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та посилить продовольчу безпеку в країнах, що розвиваються, яким загрожує голод. Відповідно це має знизити міграційний тиск на Європу», — зазначається в повідомленні.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також