Польща й надалі планує приймати та допомагати українцям

Чи виділить ЄС додаткові фонди на підтримку українців

Посол України в Польщі Андрій Дещиця розповів, що Польща не відмовляється від приймання українців і декларує готовність далі їм допомагати.

Про це йдеться в ексклюзивному інтерв’ю дипломата для  агентства «Інтерфакс-Україна».

Зауважимо, напередодні прем’єр-міністр Чехії повідомив, що країна вже не може приймати нових біженців з України.

«Польща не відмовляється від приймання українців і декларує готовність далі їм допомагати. Звичайно, цей ентузіазм і підтримка будуть значною мірою залежати від фінансових ресурсів. Ми спільно з поляками хочемо переконати ЄС виділити Польщі додаткові фонди на підтримку українців у Польщі. Зрозуміло, що Польща зараз має найбільший виклик, що стосується прийому українських громадян», — розповів український посол.

Він також розповів, що збільшення кількості українських громадян у Польщі залежатиме від ведення бойових дій і подальшого продовження війни. 

«Якщо це буде, тим паче, якщо Росія почне обстрілювати міста Західної України, то люди почнуть тікати далі до Польщі та до інших країн Заходу», — сказав Дещиця.

Він послався на дані польської прикордонної служби та повідомив, що українсько-польський кордон від початку війни перетнули близько 2 млн українців.  

Також посол повідомив, що: « Я працюю в Польщі вже кілька років і я не бачив ще такого великого піднесення, такого щирого ставлення поляків до українців. Вони справді зарекомендували себе братами і сестрами українців. Це відбувається і на центральному, і на регіональному, і на рівні громадянського суспільства, але перш за все на рівні простих людей, які з розумінням ставляться до біди, яка трапилася в Україні у зв'язку з брутальною війною, яку розпочала Росія».

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також