Польські страйкарі не пропускають гуманітарну допомогу для України та цистерни з паливом

Перевізники блокують пункти перетину на кордоні з Україною

ФОТО: Сергій Деркач

Польські перевізники, які з 6 листопада блокують кордон та протестують проти пом’якшень умов українського експорту, не пропускають через кордон гуманітарну допомогу для України та цистерни з паливом. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Він наголосив, що блокування гуманітарки та продукції стратегічного значення відбувається попри обіцянки страйкарів не зупиняти такі вантажі.

На пункті пропуску Краківець – Корчова та Рава-Руська – Гребенне у черзі стоять 1700 вантажівок. Перед польським Дорогуськом ще 1200 вантажівок. Водіям фур, які заблоковані на кордоні, організували підвіз продуктів, води та медикаменти. Фактично 15 осіб тримають в облозі два пункти пропуску, але Україна не планує йти на поступки, які висувають нечисленні польські перевізники, бо їхні вимоги нічим необґрунтовані.

 «Ми заручились підтримкою водіїв – вони розуміють, чому заявлені вимоги не можуть бути виконані та чому поступки у принципових питаннях неможливі. У таких умовах наше завдання – забезпечити їм максимальну підтримку. На цих двох пунктах пропуску було загалом не більше 15 протестувальників. Фактично десяток людей тримають кордон у заручниках», – повідомив Сергій Деркач.

Водночас стало відомо, що нечисленні польські перевізники порушили свою обіцянку і блокують постачання Україні гуманітарної допомоги та палива.

«Очевидно, що заяви про пропуск гуманітарної допомоги і небезпечених вантажів теж не відповідають дійсності. Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з паливом та гуманітарка стоять в чергах. Передаємо інформацію про ці випадки польським колегам з Міністерства. Чекаємо відповідь, як це корелюється з заявами про безперешкодний перетин таких вантажів», – зазначив Сергій Деркач.

Він також наголосив, що ліквідація електронної черги для водіїв вантажівок неможлива, адже еЧерга ліквідувала фізичні черги, а всі водії приїжджають до пунктів пропуску у визначений час.

Читайте також: Україна і Польща судитимуться із протестувальниками, які перекрили рух транспорту через кордон

«Окрема тема єЧерга – водії неодноразово публічно сказали, що послуга успішно працює і категорично відкинули будь які поступки протестувальникам з виключення їх польських водіїв», – повідомив представник Уряду.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк