Поляків, які живуть біля українського кордону, закликають менше часу перебувати на вулиці

Через підвищення концентрації PM10

Головна інспекція з охорони навколишнього середовища Польщі оголосила, про підвищення концентрації PM10 під час моніторингу якості повітря у східній Польщі.

Причиною цього є приплив повітряних мас з усієї Східної Європи, з районів, що постраждали від війни та пожеж.

Забруднення повітря особливо відчувають мешканці найближчих до України регіонів Польщі: Люблінського та Підляського воєводств, а також східної частини Вармінсько-Мазурського та Мазовецького воєводств.

Середньодобова концентрація зваженого пилу РМ10 вище 100 мкг/м³ була перевищена у Люблінському воєводстві на станціях у Хелмі (121,2 мкг/м³) та Замості (115,7 мкг/м³).

Для Підляського воєводства Головна інспекція охорони навколишнього середовища випустила повідомлення про ризик перевищення порога попередження зваженого пилу PM10 (середньодобова концентрація вище 150 мкг/м³).

Прогнозоване перевищення охоплює місто Бєлосток.

Тверді частинки є сумішшю твердих частинок і рідких крапель, які залишаються в повітрі. Ці частинки можуть містити, наприклад: сполуки сірки та азоту, важкі метали та алергени. Пил PM10 містить частинки діаметром не більше 10 мікрометрів.

За наявності підвищених концентрацій час перебування на вулиці має бути обмеженим.

Люди, особливо чутливі до забруднення повітря, у тому числі діти та підлітки до 25 років, вагітні жінки, люди похилого віку — їм слід уникати перебування на відкритому повітрі, обмежувати фізичні зусилля.

Нагадаємо, смог у Львові: звідки в місті у повітрі з’явився «пил».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт