«Поняття «черга мобілізації» в Україні дуже умовне»: де та який вид повістки можуть вручити військовозобов'язаним українцям

В Україні існує 4 види повісток

Фото: інформативне

Через повномасштабну війну Росії в Україні, наразі, до 23 серпня 2022 року діє воєнний стан і триває загальна мобілізація військовозобов’язаних до лав ЗСУ.

Територіальні центри комплектації та соціальної підтримки військовослужбовців займаються врученням повісток військовозобов’язаним.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, вручення повісток на пляжах, ринках, у чергах не суперечить ні закону, ні логіці загальної мобілізації.

Про це інформує видання «Апостроф».

«Якщо за моїми словами хтось зрозумів, що є якісь розмежовані черги, то їх немає. Спочатку мобілізували резервістів. Потім — інші категорії. Взагалі є таке поняття, як черги. Але його можна було б застосовувати, якби була якась підготовка, а тут підготовки немає, була відкрита неоголошена агресія, і тут ніяких черг немає», — зазначав Горбач.

Разом з тим, за словами адвоката Івана Лібермана, повістку можна отримати навіть на кордоні.

«Зараз правоохоронні органи приймають серйозні рішення щодо тих, хто перебуває за кордоном. Якщо з якихось причин чоловіки від 18 до 60 років повертаються в Україну, їм відразу ж на кордоні дають вибір: або кримінальне переслідування, або підписання в отриманні повістки», — зазначив Ліберман.

Але в західному міжрегіональному управлінні Мін’юсту заспокоїли: отримання повістки ще не означає, що людину обов’язково призвуть до лав ЗСУ.

Так, в Україні є 4 види повісток:

  • повістка для уточнення облікових даних військовозобов’язаного: Сімейний стан, місце роботи, наявність дітей;
  • повістка для проходження лікарської комісії, яка зобов’язує призовника пройти медогляд, з подальшим прийняттям рішення про придатність до служби;
  • повістка-призов на військову службу;
  • мобілізаційне розпорядження.

«Саме мобілізаційне розпорядження вручається військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У ньому має бути зазначений обов’язок з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації», — зазначили у відомстві.

Якщо ж відмовитися від повістки і не прийти до військкомату, то це може бути розцінено як ухилення від призову на військову службу за мобілізацією (стаття 336 КК України) і загрожує позбавленням волі на термін від 3 до 5 років.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також