Потерпілі від пошук роботи за кордоном: поліція розповіла про типові шахрайські схеми

Впродовж 2018 року, працівники поліції Львівщини розпочали досудові розслідування у шістьох кримінальних провадженнях, зареєстрованих за фактами незаконного працевлаштування громадян України на роботу за кордоном, та виявили вісьмох потерпілих, яких ошукали, на загальну суму близько 40 тисяч євро, повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Все частіше правоохоронці фіксують випадки, коли суб’єкти господарювань (або окремі особи під виглядом суб’єктів господарювань), займаючись нібито посередницькою діяльністю на території Львівської області, з надання послуг працевлаштування за кордоном, шляхом обману, отримують від довірливих громадян значні грошові кошти (від 400 євро), проте обіцяних послуг не надають, а грошей не повертають.

Оголошення про послуги таких «фірм» найчастіше можна знайти у мережі Інтернет. Це пропозиції щодо виготовлення пакету необхідних документів для виїзду за кордон, роботи з високою заробітною платою та хорошими умовами праці, що вже свідчить про недобросовісність таких суб’єктів, адже суть їхньої діяльності полягає лише у наданні консультативних послуг, а самі вакансії не можуть бути платними. У результаті, люди опиняються не на тій роботі, на яку розраховували і за яку заплатили, та не отримують обумовленої заробітної платні.

Крім того, працівники Головного управління Нацполіції у Львівській області вживають заходи щодо 16 суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії Міністерства соціальної політики на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та які допустили порушення ліцензійних умов, таких як — неподання відповідних звітностей та здійснення господарської діяльності не за місцем, визначеним ліцензійними умовами. А за це передбачено адміністративну відповідальність за ст. 164 та ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Аби не стати жертвою шахраїв, скористайтесь порадами:


  • перевірте, чи має фірма ліцензію на такий вид діяльності, як «посередництво у працевлаштуванні за кордоном»;

  • поцікавтесь, чи є у фірми позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном;

  • фірма-посередник має надати проект трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем, завірений роботодавцем;

  • згідно законодавства України, фірма, яка пропонує посередництво у працевлаштуванні за кордоном, не має права брати передоплату у будь-якій формі за надання послуг до укладання трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем;

  • у разі, якщо ви вирішили скористатися послугами фірми-посередника, необхідно обов’язково оформити свої відносини у формі письмового договору на надання посередником послуг у працевлаштуванні за кордоном;

  • у трудовому договорі (контракті) повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи;

  • уникайте використання в контракті таких фраз, як: «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця»; 

  • підписання трудового договору (контракту) є обов’язковою умовою легального працевлаштування.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі