Повернення карантину: Мінохорони здоров’я припустило таку можливість

Умови повернення карантину

У разі перевищення епідемічного порогу запровадження карантину є цілком вірогідним і можливим. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю РБК Україна.

Міністерство охорони здоров’я вважає карантин через зростання захворюваності на COVID-19 та інші респіраторні вірусні інфекції під час зимового періоду цілком можливим.

«Якщо подивитися по загальних нормах, то карантин під час зимового періоду є цілком можливим. І в багатьох регіонах він застосовувався як у «доковідний» період, так і, скоріш за все, буде застосовуватися навіть і зараз», – сказав Ігор Кузін.

Лікар додав, що, починаючи з кінця вересня та початку жовтня, Україна стикається з підвищеним рівнем захворюваності як на грип, так і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

«Є пораховані певні так звані епідемічні пороги – тобто рівні захворюваності, коли ми можемо сказати, що вже в цій області відбувається доволі суттєвий спалах. Тобто все більше і більше дітей залучається в цей процес, все більше дорослих починає хворіти. Тому для таких регіонів, якщо там є перевищення епідемічного порогу, застосовуються локальні протиепідемічні заходи», – роз’яснив головний санітарний лікар.

Ігор Кузін підкреслив, що зазвичай локальні протиепідемічні заходи зводилися до закриття шкіл – дітей відправляли на впродовж двох тижнів, після чого вони поверталися до навчання. Це дозволяло зменшити рівень інфікування підлітків, дітей, поширення вірусу у колективах. Заступник міністра зазначив, що після видалення коронавірусну з груп особливо небезпечних інфекційних захворювань та скасування загального карантину в Україні, ця норма є єдиною працездатною.

«Тобто якщо перевищується епідемічний поріг (а він рахується сумарно ковід + грип + інші респіраторні вірусні інфекції), в такому випадку за рішенням місцевої влади можуть бути застосовані локальні протиепідемічні заходи» – пояснив Ігор Кузін.

Читайте також: МОЗ прогнозують сплеск ковіду восени, якщо населення не почне активніше вакцинуватись

Головний лікар додав, що рішення щодо закриття шкіл, маскового режиму та обмеження торгівлі мають приймати місцеві епідеміологи.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також