Повернення коронавірусу: у МОЗ дали поради українцям

У нинішньої ситуації з захворюванністю на COVID є певні особливост

ФОТО: ілюстративне

В ефірі телемарафону головний санітарний лікар країни Ігор Кузін повідомив, що в Україні зафіксовано пік захворюваності на грип та коронавірус. Він зазначив, з початку епідемічного підйому захворіло вже 1,3 мільйона українців.

«Це більше, ніж минулого року, щонайменше на 40 відсотків. Разом з тим, якщо подивитися по інтенсивності епідемічного процесу, то він трошки більший, ніж минулого року, - лише на 8 відсотків», - зазначив Кузін.

Зараз із захворюванністю на COVID є певні особливості, які полягають у тому, що нині в Україні одночасно курсують як коронавірус, так і вірус грипу та інші респіраторні віруси.

«Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше. І їх кількість буде досягати піку в середині грудня з поступовим загасанням упродовж січні наступного року. Починаючи з січня вже почне циркулювати вірусb грипу і SARS-CoV-2», - прогнозує головний санлікар.

Він уточнив, що від початку епідеміологічного сезону в Україні від COVID та інших інфекційних захворювань вже померли 343 людини, серед яких - дві дитини. В середньому ж в Україні нині з такими діагнозами госпіталізують 4 тисячі людей щотижня.

«Це небагато. І спроможностей системи охорони здоров'я вистачає для надання медичної допомоги», - сказав Кузін.

Разом з тим лікар зазначив, що «самогоспіталізуються зараз важкі випадки». При цьому у людей, які мають супутні неінфекційні захворювання, - такі, як онкологія, надмірна вага або проблеми серцево-судинної системи - як грип, так і коронавірусна інфекція протікають в важкій формі, і в них більший ризик померти".

Читайте також: в одній із областей ліквідовано спалах гепатиту A

«В переважній більшості летальні випадки реєструються серед тих пацієнтів, які не вакцинувались і не мали жодного епізоду щеплень. Тому це ще раз підкреслює важливість проведення щеплення як основного засобу профілактики важкого перебігу», - наголосив Кузін.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк