Повторний наступу на Київ: радник глави МВС розповів чи зберігається загроза

Київ, як і північні регіони, завжди будуть під загрозою обстрілів і наступу, поки ризик російської агресії не зникне взагалі

Фото: інформативне

Заступниця  міністра оборони Ганни Маляр вважає, що відтепер Київ буде завжди під загрозою.

А радник керівника ОПУ Олексій Арестович уточнив, що столиця дуже близько до Росії та Білорусі.

Саме тому Київ, як і північні українські регіони, завжди будуть під загрозою обстрілів і наступу, поки ризик російської агресії проти України не зникне взагалі.

Експерти додають, що навіть попри провал бліцкригу зі взяттям Києва та Півночі в лютому-березні, Путін не відмовився від цих своїх планів.

Про це  радник голови МВС, директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко розповів у коментарі для «ТСН.ua».

Проте відповідь на питання, чи буде повторний наступ на Київ, як і подальший наступ на Одещину, Південь, Кривий Ріг та Запоріжжя, напряму залежить від результатів великої битви за Донбас. Станом на зараз у росіян такої можливості немає.

«За даними американської розвідки, наразі в Україні перебувають близько 105 батальйонних тактичних груп РФ. Із них 25 % зосереджена на Луганщині. Тобто, у них фізично немає можливостей зараз кудись відірватися і рухатися далі. Тому від результатів цієї великої битви за Донбас, від того, чи вдасться росіянам зробити бліцкриг, а я сподіваюся не вдасться, чи вдасться їм там закріпитися, наскільки сильно вони там ув’язнуть… Від відповідей на всі ці питання залежатиме, чи буде коли-небудь ще один наступ на Київ», — вважає Денисенко.

За його словами, Путін ще не дотиснув Лукашенка. Чи може Лукашенко вступити в цю війну? Може, але за однієї умови: якщо він знатиме, що рівно за 2–3 дні російська армія зайде до Києва. За інших умов Лукашенко зробить все від себе залежне, щоб не вступати в цю війну.

Нещодавно, після 5-годинної зустрічі з Путіним в Сочі, Лукашенко несподівано створив оперативне командування ЗС Білорусі на українському напрямку, супроводивши це фразою «поки що без війни».

«Від того, що буде ще один генерал призначений в якийсь кабінет, насправді у білоруській армії нічого не помінялося. Резервістів поки що ніхто не викликає на збори. А це важливо, за цим треба слідкувати. Говорити про те, що вони починають масово розконсервовувати техніку, теж не можна. Більше того, навчання, які вони проводять, відносно обмежені», — резюмує Денисенко.  

Попередні роки, за словами експерта, до подібних навчань, а вони завжди проходили приблизно в цей самий період, білоруська армія залучала так звану місцеву тероборону та умовних резервістів.

«Зараз вони навіть на це не пішли, бо Лукашенко розуміє, що в білоруському суспільстві є глибокий негатив до цієї війни. І у білорусів немає бажання воювати на території України. Він буде і далі надавати свої аеродроми, при потребі — полігони, казарми. Але він робитиме все від нього залежне, щоб білоруська армія взагалі не вступала у цю війну», — підсумовує Вадим Денисенко.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також