Практично можна всюди: у ЗСУ наголосили, що варто знати про вручення повісток

Там наголосили, що отримання першої повістки, не означає відправку на фронт

ФОТО: ілюстративне

В Україні триває загальна мобілізація. Що мають знати військовозобов'язані громадяни  про громадянський обов’язок та вручення повісток в ефірі телемарафону перелічив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України, підполковник Володимир Фітьо.

«Перше, що потрібно знати військовозобов’язаній людині, це мужчини від 18 до 60 років, що вони мають з’явитися в свої територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та оновити свої дані про себе: сімейний стан, місце праці, право на відстрочки та інше. Щодо повісток, то повістки не дозволено вручати в місцях, які визначені законом. Тобто, практично можна їх вручати всюди. Це може бути і в парку, і на вулиці чи на блок-пості. Хто може вручати повістки? Повістки можуть вручати представники органів місцевого самоврядування, роботодавці, керівники підприємств і організацій, в незалежності від форм власності, представники ЖЕКів, ОСББ і в тому числі, військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки», - акцентував Фітьо.

Він додав, що отримання першої повістки, не означає відправку на фронт.

 «Побутує таке враження, що отримав першу повістку і тебе вже відправляють на фронт. Ні, це абсолютний фейк, який розповсюджується російською пропагандою. Перша повістка, вона вас зобов’язує з’явитися в ТЦК для встановлення вашого стану здоров’я, отримання інформації про ваш сімейний стан, про ваш фах, про професію. І тільки, якщо вже тоді ваш фах, рівень здоров’я,  дозволяє проходити службу в силах оборони, в ЗСУ чи інших складових оборони, і лише за потреби, вам буде вже тоді надана повістка для відправлення безпосередньо в навчальний центр»,- підкреслив Фітьо .
Начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ зазначив, що повістку військовозобов’язаному мають вручати особисто.

Читайте також: у ЗСУ прокоментували гучні скандали у ТЦК на заході України.

«Повістка має бути вручена особисто громадянину військовозобов’язаному. Якщо він відмовляється брати цю повістку,  він підпадає вже під адміністративну відповідальність. Якщо громадянин отримав першу повістку, по якій з’явився в територіальний центр комплектування, пройшов медогляд , і був визнаний таким, що придатний до проходження військової служби, а по другій повістці, він не з’явився до центру комплектування, тобто вже по мобілізаційному розпорядженню, то за це вже передбачена кримінальна відповідальність строком позбавлення волі до трьох років», - акцентував Фітьо.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також