Правоохоронці можуть відстежувати місця перебування українців за кордоном через «Дію»

Відстежування людини

Таке рішення ухвалила Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС), зважаючи на справу угруповання під керівництвом колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка. Його підозрюють у виведенні понад 2 млрд грн з Одеського припортового заводу та Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) у період з 2019 по 2021 роки.

Попередньо, НАБУ повідомило про відстеження переміщення світом одного зі співорганізаторів схеми. Йдеться про Андрія Гмиріна, ще одного підозрюваного, якого також оголошено в розшук.

25 липня 2022 року Гмирін звертався до Консульства України в Дубаї щодо засвідчення перекладу та копії документів, а 27 жовтня 2022 року – для оформлення закордонних паспортів своїм неповнолітнім дітям. Також 23 березня 2023 року він отримав закордонний паспорт у консульстві України в Дубаї.

«ІP-адреси, які використовувалися Гмиріним для входу в систему “Дія”, розташовані в Об’єднаних Арабських Еміратах, Австрії, Італії, Мальдівах і Туреччині, що підтверджується матеріалами справи», – йдеться в рішенні суду.

Читайте також: Уряд затвердив бронювання від мобілізації не більше 50 відсотків від штатного складу працівників поліції (ДОКУМЕНТ)

Швидше за все «Дія» надала таку інформацію НАБУ. Відповідно завдяки «Дії» можна досить точно відстежити перебування українців за кордоном.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб