Правоохоронці України розслідують майже 7,5 тисяч воєнних злочинів (ФОТО/ВІДЕО)

Наразі на звільнених територіях працюють понад 300 слідчо-оперативних груп

ФОТО: скріншот з відео

Слідчі Національної поліції України розслідують майже 7,5 тисяч воєнних злочинів.

Про це сьогодні, 18 квітня, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелеєв під час брифінгу.

Найбільше — 5413 злочинів — зафіксовано за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Слідчі поліції вже встановили місцезнаходження майже 200 осіб та повідомили їм про підозру в учиненні зазначених злочинів. Більшості фігурантів суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Наразі, на звільнених від окупантів територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської областей та окремих районів Миколаївської області працюють понад 300 слідчо-оперативних груп, які здійснюють збір, фіксацію, документування та розслідування злочинів, учинених військовослужбовцями рф.

«Правоохоронці виявили понад тисячу тіл загиблих та закатованих мешканців вказаних регіонів. І ця цифра, на жаль, не остаточна. Зараз триває робота з ідентифікації тіл, проводяться розтини та впізнання. Слідчі групи провели понад три тисячі оглядів пошкоджених та знищених об’єктів інфраструктури, житлового фонду у звільнених населених пунктах, та допитали понад дві тисячі місцевих мешканців», — повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України.

Вся доказова база звірств військових росії, зібрана слідчими Національної поліції, буде використовуватися Україною і під час звернення до міжнародних судових інстанцій.

«Станом на 18 квітня, Національна поліція зареєструвала майже 900 кримінальних проваджень за фактами безвісного зникнення цивільних осіб на територіях, які перебували та ще перебувають під окупацією. Також задокументовано факти незаконного позбавлення волі окупантами більше пів тисячі цивільних громадян. Окрім того, зареєстровано кримінальні провадження відносно загибелі понад 2500 наших громадян», — наголосив перший заступник керівника.

Пантелеєв повідомив, що для невідворотності притягнення до відповідальності військових російської федерації за вчинення воєнних злочинів у центральному органі Національній поліції створена спеціальна група з документування та розслідування воєнних злочинів.

Фото: Національна поліція

«Група займається документуванням та розслідуванням злочинів. Це збір доказів кожного факту обстрілів, вбивств, пограбувань, зґвалтувань та інших особливо тяжких злочинів, які мають бути використані в міжнародних судових інстанціях. Збір інформації щодо об’єктів права власності рф як держави, яка почала повномасштабну війну проти України. Встановлення та притягнення до відповідальності осіб, підприємств, установ, організацій, міжнародних компаній, проплачених представниками рф для нав’язування українцям так званого «руського миру», — наголосив Сергій Пантелеєв.

Спеціальна група Нацполіції вже має перші вагомі результати роботи. Зокрема поліцейські закінчили оперативно-слідчі дії в Ірпені, а відтак встановлено детальну хронологію бойових дій військ рф. Як приклад спікер навів інформацію щодо встановлення у Бучі місця ворожої військової техніки, з якого російські окупанти обстрілювали житлові квартали Ірпеня.

«Ми оглянули 269 тіл вбитих в Ірпені мирних громадян, а також встановили сім місць розстрілу людей. Оглянули житлові квартали, помешкання громадян, магазини та інші місця, в яких певний час дислокувались, ночували та вчиняли мародерства військовослужбовці збройних сил рф. Фактично 30 відсотків міста зруйновано», — зазначив Сергій Пантелеєв.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також