Правозахисниця назвала три категорії чоловіків до 25 років, яких можуть мобілізувати

Ексомбудсменка Людмила Денісова

Правозахисниця, очільниця Українського центру захисту прав людини і ексомбудсменка Людмила Денісова заявила, що в Україні є соціальна несправедливість між людьми, які підлягають призову до 25 років. Про це передає "Еспресо".

Загалом є три категорії хлопців до 25 років, які можуть бути мобілізовані:

  • Військовозобов'язані, які не мають 25 років, але проходили військову кафедру, є офіцерами запасу і зараз не навчаються на магістратурі.
  • Військовозобов'язані, які раніше відслужили строкову службу (не враховуючи останню демобілізацію строковиків, яких рік не будуть мобілізовувати).
  • Особи, які приписувались до призовних дільниць за старим законодавством і їм встановили статус непридатних до військової служби в мирний час, або обмежено придатних у воєнний час. Вони теж є військовозобов'язаними.

«Таким особам потрібно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 р. Якщо вони будуть визнані придатними, то можуть бути мобілізовані, якщо немає відстрочки», – повідомила Денісова.

Читайте також: у Міністерстві оборони повідомили, що не всі військовозобов’язані отримають штрих-код у документи.

На думку ексобмудсменки, в цьому є соціальна несправедливість. Тому що ті, хто не служив, не має військовооблікової спеціальності і не були визнані обмежено придатними, до 25 років не можуть бути мобілізовані, а інші можуть.

«Зараз у Верховній Раді групою народних депутатів зареєстровано законопроєкт, який передбачає відстрочку від призову на військову службу саме тих, хто були визнані обмежено придатними до червня 2024 р. Якщо вони будуть визнані придатними ВЛК, то відстрочку будуть надавати їм до 25 років. Тоді це буде справедливо. Прошу нардепів підтримати законопроєкт (№11379). По віку мають бути рівні умови щодо тих, які не служили, не закінчували військову кафедру, не мають військової підготовки, і стосовно обмежено придатних», – додала Денісова.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт