Правила електробезпеки: електричний струм не терпить жартів і недбалого ставлення

електрострум
електрострум

«На Львівщині 13-річна дівчинка отримала 70% опіків тіла від ураження струмом», «На Львівщині через ураження струмом загинув хлопець», «На Львівщині чоловік впав з мосту після ураження струмом» — такі заголовки доволі часто з’являються у стрічках новин. Але в більшості, ми, дорослі, пропускаємо їх повз увагу, як банальну статистику. А дарма! Адже біда може прийти будь-якої миті — електричний струм не терпить жартів і недбалого ставлення, пише газета «Нафтовик Борислава»

ПРАВИЛА ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ НА ВУЛИЦІ

1. Заборонено підніматись на опори ліній електропередачі, відчиняти двері і проникати в приміщення електроустановок, втручатись в їхню роботу.

Діти часто полюбляють робити заборонені речі. Є навіть ігри, хто вище вилізе на стовпа. Або хто ризикне зайти в трансформаторну підстанцію. Але такі ігри найімовірніше закінчують трагічно.

2. Заборонено рибалити, запускати повітряних зміїв, розпалювати вогнища, вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами.

Два роки тому у Червонограді безневинна гра зі повітряним змієм коштувала хлопчині – руки! Так, Ви все правильно зрозуміли, мокра жилка  зачепилась за провід і дитина отримала дуже серйозну електротравму.

А підліток, який після дощу заліз на дерево, гілки якого торкались повітряної лінії електропередачі - взагалі загинув.

Ще одна гра дітей – кидати «кеди» на дроти. І нехай 100 разів нічого не трапиться, але на 101 – провід може обірватись і вдарити струмом на смерть.

3. Не підходьте самі і не підпускайте нікого до обірваного дроту повітряної лінії, який лежить на землі чи звисає з опори ближче, ніж на 8 м.

Вісім метрів — це орієнтовно десять-дванадцять дитячих кроків. Якщо дорослий, чи дитина опинились ближче восьми метрів до обірваного проводу, спершу вона відчує пощіпування в пальцях.

Якщо з тих чи інших причин людина опинилась ближче, ніж на 8 метрів до обірваного проводу, необхідно відходити на безпечну відстань, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одну від одної.

Поясніть дитині її дії: не наближатись до проводу і повідомити дорослих! Заява цікавість може коштувати життя!

4. Якщо Ви помітили обірвані проводи лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій, або як сторонні особи проникають в приміщення електроустановок або піднімаються на опори, необхідно терміново повідомити кол-центр «Львівобленерго»: 0-800-50-15-68 (цілодобово, безкоштовно).

Поясніть дитині її дії: не наближатись до цього місця і повідомити дорослих (батьків, сусідів), які зателефонують енергетикам.  

ПРАВИЛА ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ В ПОМЕШКАННІ

1. Заборонено доторкатися до дротів, ізоляція яких ушкоджена, користуватись зіпсованими вимикачами, розетками та вилками; витягати за шнур вилку з розетки; вставляти в розетку сторонні предмети.

Часто на канікулах діти залишаються самі вдома. І, безумовно, користуються побутовими електроприладами: починаючи від телевізора завершуючи мікрохвильовою піччю. І тут вже повна відповідальність на дорослих за стан електромереж та електроприладів в помешканні: чи все справне і безпечне.     

Є випадки, коли діти отримували смертельні електротравми вдома. Так, шестикласниця загинула через несправну настільну лампу, а семирічний хлопчик отримав смертельну електротравму через несправний кип’ятильник. 

Тож перевірте ще раз мережу у вашому домі, аби не сталося біди. А коли діти ще маленькі, на розетки встановіть спеціальні «заглушки». 

2. Не залишайте ввімкненими в мережу електроприлади, коли ними не користуєтесь або ідете з дому. Може статись коротке замикання, і, як наслідок — пожежа!

Це правило не зайвим буде нагадати і дорослим, і дітям. «Забув вимкнути» або «що тут такого, що комп’ютер залишився включеним» може призвести до біди. А крім того, Ви витрачаєте зайві кіловати електроенергії, за які доведеться заплатити.

3. Заборонено витирати електроприлади, розетки та вимикачі мокрою чи вологою ганчіркою, доторкатись до електроприладів мокрими руками, коли вони ввімкнені в електромережу.

«Прибери в себе в кімнаті» — так часто батьки звертаються до дітей. Рідко коли прибирання відбувається без води. А вода — це хороший провідник. Поясніть це дітям і вимикайте електроприлади з мережі перед вологим прибиранням.

4. Не затискайте електропроводи дверима, віконними рамами; необхідно стежити, щоб дроти не потрапляли під ніжки столів та стільців; не можна прикріпляти електропровід до труб опалення, водопровідних, каналізаційних мереж та що-небудь вішати на електропроводку. Адже ізоляція проводу може пошкодитись, що призведе до ураження електричним струмом.

Часто продовжувачі, зарядні пристрої, дроти побутових електроприладів створюють в помешканні шалену суміш під столами, стільцями, ліжками і т. д., розплутати яку не так вже і просто. Стежте за порядком з електропроводами в домі і власним прикладом вчіть своїх дітей, аби не допустити до біди! 

5. Не можна застосовувати домашні електроприлади на вулиці, сходах, балконі та в сирих приміщеннях.

Влітку, коли тепло, не тільки діти, а й дорослі можуть виносити на вулицю різні ввімкнені в мережу побутові електроприлади. Особливо на подвір’я приватного будинку: можна з друзями та сусідами футбол разом подивитись по телевізору на вулиці, чи музику послухати. Але несправність ізоляції приладу чи дротів плюс дощ чи роса — і ми вже маємо реальну загрозу ураження струмом.

6. Перша дія, яку потрібно зробити, коли помітили, що з приладу йде дим, видно іскринки чи чути запах плавленої пластмаси — це вимкнути прилад з електромережі. Якщо біля розетки горить, і неможливо вимкнути, то потрібно відключити рубильник — він розташований біля лічильника.

Поясніть дитині її дії: не наближатись до цього місця і одразу повідомити дорослих (батьків, сусідів).

Запам’ятайте гарячі телефони!
• Кол-центр «Львівобленерго»: 0 800 50 15 68 (цілодобово, безкоштовно)
• Служба порятунку (пожежна охорона) —  101  

varta1.com.ua: Новини