Президент підписав указ про історично населені українцями території рф

Що відомо

Скриншот з відео

У понеділок, 22 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про історично населені українцями території Росії». Про це він повідомив  у своєму привітанні до Дня Соборності України.

«Сьогодні ми маємо робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні я підписав указ “Про історично населені українцями території Російської Федерації”», – повідомив Володимир Зеленський.

Відповідний текст указу №17/2024 з'явився на сайті Офісу президента. У ньому президент доручив Кабінету Міністрів (із залученням експертів) розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців в рф, зокрема на історично населених землях:

  • Стародубщині;

  • Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю;

  • Білгородської області;

  • Брянської області;

  • Воронезької області;

  • Курської області;

  • Ростовської області

  • Кубані

Уряд має зібрати та вивчити факти і свідчення про злочини, вчинені проти українців, що проживають (проживали) на територіях росії, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації українців, відновлення та збереження історичної пам’яті.

Також передбачається активізація роботи з протидії дезінформації та пропаганді рф щодо історії та сьогодення українців в росії та проведення заходів, спрямованих на розвінчування російських міфів.

Спільно з Національною академією наук уряд має підготувати й поширювати в Україні та світі матеріали про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями у різні історичні періоди. Також це висвітлюватимуть у навчальних програмах і підручниках.

Читайте також: Президент України вносить до Ради законопроєкт про множинне громадянство

А Міністерству закордонних справ України президент доручив враховувати положення цього указу під час розробки стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також