Президент України Зеленський призначив Єрмака керівником групи, яка займеться компенсацією за російську агресію

Триває робота над створенням спеціальної компенсаційної комісії

Фото: інформативне

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо відшкодування Україні збитки, нанесеного збройною агресією Російської Федерації.

Про це повідомляє інформаційне агентство ASPI, з посиланням на прес-службу Офісу президента.

Глава держави зазначив, що питання компенсації збитків, викликаних російським вторгненням — це важливий елемент відповідальності, яку має понести держава-агресор.

Повідомляється, що для створення та впровадження механізму компенсації Зеленський сформував спеціальну робочу групу під головуванням керівника офісу президента Андрія Єрмака, до якої увійшли представники Кабінету міністрів та провідні українські та зарубіжні юристи-міжнародники.

Учасники наради обговорили хід переговорного процесу щодо примусового вилучення активів РФ на користь України та скоординували кроки в цьому напрямку. Зокрема, триває робота над створенням спеціальної компенсаційної комісії шляхом укладення багатостороннього міжнародного договору з партнерами. Ця комісія зможе розглядати заяви про відшкодування збитків, завданих війною.

«Важливим кроком для забезпечення міжнародно-правового фундаменту цього механізму стало прийняття 22 червня поточного року Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюції, в якій йдеться про те, що Рада Європи буде просувати та забезпечувати впровадження всеосяжної системи відповідальності за агресію проти України шляхом впровадження інституційного компенсаційного механізму для України. Подібна робота ведеться в ОБСЄ, Європарламенті, ООН та інших організаціях», — зазначили в прес-служба ОП.

Крім того, Україна проводить переговори з партнерами щодо того, яким чином російські активи, які зараз заморожені в різних юрисдикціях, можуть бути стягнуті та спрямовані на відшкодування шкоди, заподіяної війною.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також