Прихильники УПЦ здійняли гвалт про «дівчаток у трусиках»: На Тернопільщині Свято-Миколаївський собор повернули у власність держави (ФОТО, ВІДЕО)

Вперше Тернопільська область виселила із собору у Кременці московський патріархат

Свято-Миколаївський собор у Кременці повернули у власність держави.

Як повідомили у Нацполіції Тернопільської області, у четвер, 30 листопада, представники державної виконавчої служби прийшли на територію собору для виконання рішення Західного апеляційного господарського суду.

Суд зобов’язав релігійну громаду повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть, що в Кременці, Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Загальна площа 1 756,0 квадратних метрів.

Термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ приміщеннями Миколаївського собору та інших об’єктів, які є державною власністю, закінчився 12 лютого 2023 року.

Незважаючи на судові рішення, священнослужителі УПЦ кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам’ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику.

«На території собору, знаходилося регентське училище. Сьогодні студентів та викладачів перевезли у заздалегідь підготовлені приміщення, де вони зможуть продовжити навчання.

З людьми, які перебували на території святині, спілкувалися поліцейські-психологи, поліція діалогу. Їм усім надали можливість у законному порядку покинути територію храму. Ніхто фізичної сили чи заходів примусів до людей не застосовував, все відбувалося виключно в правовому полі», наголошується у повідомленні поліції.

«Після відмов представників УПЦ (мп) добровільно звільнити приміщення храму, які до лютого 2023 року використовувалися ними на підставі договору безоплатного користування, у собор прийшли судові виконавці та співробітники поліції», про це «Суспільному» розповів директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

Як інформує «Суспільне», депутати Тернопільської обласної ради під час засідання сесії підтримали і скерували звернення щодо повернення державі споруд Миколаївського собору в місті Кременці з незаконного користування УПЦ (МП). Це звернення скерували до обласного управління СБУ, обласного управління Нацполіції та Західного міжрегіонального Управління Міністерства юстиції. «За» проголосували 53 із 54 присутніх депутатів. один депутат не голосував.

Читайте також: СБУ завітала до Почаївської лаври з обшуками.

У соцмережах вже публікують світлини та відео, як люди з валізами залишають приміщення собору.

 

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий