Примуси, фальсифікація, зеленка та підпали: як проходять «вибори» президента росії

Путін йде на п’ятий президентський термін

ФОТО: ілюстративне

В росії сьогодні, 15 березня, розпочалися так звані президентські вибори. Вже в перший день було зафіксовано багато порушень щодо правил проведення голосування. Крім того, виборці кидають коктейлі Молотова у скрині та голосування та просто підпалюють. А також заливають бюлетені зеленкою. «Винуватці» фільмують все на телефони, після чого їх затримують. Вони кажуть, що виконують «секретне завдання». 

Перший день «виборів»

«Перший день голосування стартував і все йде рівно так, як ми і попереджали - з самого ранку величезна кількість голосуючих під примусом, відсутність спостерігачів і протидія екзит-полам», - зазначив керівник загальноросійського громадського руху на захист прав виборців «Голос», який включений до реєстру іноземних агентів Станіслав Андрійчук.

За його словами, офіційна явка виборців «зашкалює», особливо в «дистанційному електронному голосуванні». 

«Портали ДЕГ не справляються з навантаженням. Оператори системі пишуть про великий »інтерес«, але ми його природу добре розуміємо - голосують зранку на робочих місцях під пильним оком начальників», - додав Андрійчук.

Правозахисник наголосив, що спостерігачів на дільницях майже не зафіксовано, лише від російського диктатора Володимира Путіна та Громадських палат. 

«Так, у Єкатеринбурзі на кількох десятках ДВК, серед спостерігачів ОП і Путіна вдалося виявити лише одного спостерігача КПРФ . Той мізер напрямків, який дали інші партії, починають потихеньку відкликати (наприклад, у Челябінську ЛДПР  відкликала спостерігача)», - зазначив він. 

За словами Андрійчука, під час так званих виборів паралельно протидіють екзит-полам та висвітленню того, що відбувається на голосуванні. 

«Особливо дістається людям у штабах Надєждіна. Думаю, що і прогноз щодо великих фальсифікацій збудеться, хоча отримати фактуру цього разу буде ой як непросто», - зауважив співголова руху «Голос». 

Росіяни в різних регіонах вдаються до масового паплюження урн для бюлетенів на «виборах»

Так, 21-річна мешканка Петербургу кинула коктейль Молотова на ґанок школи, де від ранку працюють дві «виборчі» дільниці. Метою був плакат про вибори. Повідомляється, що її відразу затримали російські силовики.

Ще один інцидент стався у Когалимі. Там виборниця намагалася підпалити скриньку для голосування за допомогою пляшки із запальною сумішшю. Вогонь швидко загасили, а жінку затримали силовики.

Ще один випадок зафіксовано на «виборчій» ділянці у Москві. Там жінка підпалила виборчу кабінку горючою сумішшю.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк