«Припиніть рявкати цим язиком»: мовознавиця емоційно відреагувала на ворожу мову у Львові

Жінка спілкувалася мовою варварів

У Львові українська мовознавиця Ірина Фаріон на своїй фейсбук-сторінці розповіла про мовний конфлікт з російськоовною жінкою у місті.

«Панове. Сьогодні річниця, як загинув свободівець Юрій Лунь. Сьогодні надійшла страшна звістка, що загинув син нашого свободівця пана Анатолія Фатеєва, що втратив дві ноги на війні ще  2015-го року… Іду під ударним дощем з цвинтару, де поминали Юрка», – написала Фаріон.

Фаріон зайшла в кав’ярню, аби зігрітися на мить.

«За столом із компом сидить женщіна та спілкується на всю кав’ярню з увімкненим гучномовцем на всю залу мовою варварів. Трясця. Закипаю швидше, ніж моя кава: «Припиніть рявкати цим язиком», – голошу на всю кав’ярню. Встаю! Усі завмирають». Женщіна умить переходить на українську і мовить у телефон українською: «Я буду українською. Я у Львові». Нависаю над нею і повідомляю одкровення: «Ви не у Львові. Ви в Україні!» Щебече українською. Їй у відповідь у гучномовці також», – написала Ірина Фаріон.

Поряд був столик з молодими людьми, мабуть, студентами-медикими, бо вулиця Личаківська, які задоволено перезиралися між собою та мовчали.

«Виходжу з кнайпи в дощ, аби змити з себе москвороту інфекцію. Це моя персональна помста кожному москворотому за кожного вбитого Воїна. Слова – кулі. Мова зброя. До стінки їх! Всіх. У кожного з нас свій фронт. Я щойно повернулася зі Словаччини. Я не чула там жодної иншої мови, як словацької. Там не буде війни. Тут їй нема кінця, як і могилам. Кричу про це 20 років!!!! Зарадикальна? Ні. Зам’яка. Загнилі ті, що поряд», – додала Ірина Фаріон.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт