Прогнозується нова хвиля переміщень українців зі сходу на захід України

У Кабміні попередили про нову хвилю переміщень українців

ФОТО: ілюстративне

Напередодні опалювального сезону прогнозується нова хвиля внутрішнього переміщення осіб зі сходу на захід України.

Про це повідомила віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі інформаційного телемарафону.

За її словами, зараз Запорізька область, Енергодар фактично відрізані від газопостачання, та у керівництва ОВА, наразі, немає змоги його поновити. Відтак люди будуть змушені виїжджати звідти та шукати прихистку на західній Україні.

«Лише 4,5 млн внутрішньо переміщених осіб зареєстровані, а майже 7 млн є внутрішньо переміщеними особами. Ми також прогнозуємо нову хвилю переміщень зі сходу на захід країни», — підкреслила Верещук.

Віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції зазначила, що наразі триває робота над розв’язання проблеми умов для життя ВПО напередодні опалювального сезону. Зокрема, ті переселенці, хто зараз проживає в місцях де немає належного обігріву, будуть переселені в місця де є такий обігрів, для цього також будуть використовуватись заклади освіти. Крім того, буде спрощено питання проведення тендерних закупівель та процедур для реконструкції та утеплення гуртожитків.

«Ми вирішили з керівництвами ОВА, що саме вони нададуть нам план, куди і кого можна перемістити, де треба утеплити, та в який спосіб це зробити», — поінформувала Верещук.

Вона зауважила, що з фінансовою стороною цих питань місцевій владі буде складно справитись самостійно, тому в уряді планують допомагати, як з резервного фонду державного бюджету, так і розраховують на допомогу від міжнародних партнерів.

«ЮНІСЕФ, ООН, інші міжнародні організації, що будуть допомагати ваучерами на опалення, допомагати вугіллям, дровами і рештою. Ми взялися координувати цей процес і сподіваюсь, що невдовзі буде результат», — акцентувала Верещук.

Також вона розповіла про виділення коштів з резервного фонду. «У нас є резервний фонд. Ми, коли говорити про виплати на житло вже витратили понад 17,2 млрд гривень і продовжуємо це робити. З резервного фонду кошти будуть, головне їх швидко і ефективно використати», — зазначила Верещук.

Нагадуємо, що у Львові на базі Палацу Мистецтв відкрили «СпівДіяХаб». У центрі надаватимуть низку послуг мешканцям області, а також тим, хто знайшов прихисток на Львівщині через воєнні дії.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також