«Прокидається матушка-Русь»: у Києво-Печерській Лаврі прославляли РФ (ВІДЕО)

Під час богослужіння

ФОТО: скріншот з відео

Під час богослужіння в Києво-Печерській лаврі прославляли росію.

Священник ПЦУ Михайло Омелян обурений, що у 262 день російської агресії ніхто з вірян не звернув увагу на відверто проросійську пісню. Відео з лавки священник отримав від випускника КПБА, який разом з друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі.

«Який жах! Мене також дивують люди, які проходять мимо, чують це все, і — мовчать. Невже не тьохкає серце і не болить душа від того, що зробили російські окупанти в Бучі, Бородянці, Андріївці, в Маріуполі, на Харківщині та на інших тимчасово окупованих територіях???», — йдеться у повідомленні.

«Люди, доки ви будете підтримувати тих, хто належить до «церкви» окупанта?», — поділився священник.

На кадрах чути, як церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують і про росію, і про «матушку-Русь».

Деякі користувачі соцмережі запідозрили, що аудіоряд могли накласти на відео. Священник опублікував скриншот, який підтверджує, що відео зняли 12 листопада в Києво-Печерській Лаврі.

Скандал вже прокоментував міністр культури України Олександр Ткаченко. За його словами, розслідуванням інциденту вже займаються Національна поліція України та Служба безпеки України. 

«Наразі першочергово важливо встановити автентичність відео. Від цього будуть залежати подальші дії та наслідки. У разі, якщо відео є автентичним, ми закликаємо вжити негайних процесуальних дій щодо очільників УПЦ», — зазначив Ткаченко.

Тим часом у Службі безпеки України заявили, що вивчають інцидент. Голова СБУ Василь Малюк наголосив, що цей випадок не залишиться без відповідної реакції.

«У СБУ вже вивчають усі деталі інциденту, що стався в одному з храмів Києво-Печерської Лаври, — де співали пісень, що вихваляють «русский мір». Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», — сказав він.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк