Прості правила, як не дати злочинцям зіпсувати ваш відпочинок

portalowy-bandytyzm
portalowy-bandytyzm

Наше місто, без сумніву, є одним із найбільших туристичних центрів України. За даними «Центру розвитку туризму», лише за минулий рік його відвідали 2,6 млн. людей. І ця цифра з кожним роком зростає. Серед інших з цієї ситуації «користають» злочинці – і така ситуація є звичною для усіх міст, популярних серед мандрівників. Адже розгублені та неуважні туристи є легкою «здобиччю» вправних злодіїв. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції у Львівські області за матеріалами Вероніки Ступак.

Найчастіше туристи потерпають від кишенькових крадіжок, крадіжок у хостелах та у винайнятих помешканнях, а також від пограбувань та незаконного привласнення майна. 


“Найважчим” із перелічених злочинів є грабіж - відкрите викрадення чужого майна. Відповідно до статті 186 Кримінального кодексу України, за такі дії зловмисник може позбутись волі на строк від чотирьох до шести років. 

Крадіжка – це таємне викрадення чужого майна. У цьому випадку людина не помічає самого процесу вчинення злочину. Покаранням за крадіжку, відповідно до статті 185 Кримінального кодексу України є штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.


Незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї – правопорушення, яке вчиняє кожен, хто просто привласнює собі знайдену річ, не намагаючись встановити власника або не здаючи знахідку у поліцію чи у «Бюро знахідок». Найчастіше причиною втрати особистого майна та грошей є неуважність самих власників, які забувають їх у громадських місцях. Злочин передбачений статтею 193 Кримінального кодексу України і карається штрафом від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців

Щодо локацій, де здійснюється найбільша кількість злочинів відносно туристів: майже всі вони знаходяться в центральній частині міста. Це кафе, ресторани, нічні клуби, кінотеатри, місця проведення вуличних концертів, громадський транспорт, хостели та винайняті помешкання. В цих місцях туристи найчастіше стають жертвами так званих «кишенькових злодіїв». Через велике скупчення людей злочинцям нескладно непомітно викрадати у туриста цінні речі. Вони дістають мобільні телефонии та гаманці з сумок та навіть із кишень (найчастіше із задніх). У натовпі людина не одразу помітить, що у неї щось вкрали, - саме на це розраховують злодії. Особливістю так званих «кишенькових крадіжок» є складність у розкритті. Така ситуація спричинена складною процедурою доведення причетності зловмисника до скоєння злочину, адже спіймати злодія «на гарячому» не завжди вдається.


В хостелах злодії діють по-іншому. Реєстручись на чуже ім’я, вони зупиняються на ніч, а згодом крадуть цінні речі у сусідів по кімнаті. До речі, нещодавно в такий спосіб жінка з Тернопільщини обікрала постояльців одразу двох львівських хостелів. У них вона просто орендувала ліжко, вказуючи особисті дані з підроблених документів. На щастя, зловмисницю вдалось затримати.


Щоб не стати жертвою таких злочинів, правоохоронці радять усім дотримуватись простих, але ефективних правил. Найголовніше — завжди будьте уважні. Ніколи не залишайте речі без нагляду. В транспорті не тримайте сумки відкритими. В закладах харчування не залишайте свої речі на столах, стільчиках тощо. Якщо виникла потреба відлучитись і залишити речі, скористайтесь послугами гардеробу або попросіть наглянути за ними працівників закладу. В жодному разі не кладіть гаманець та інші цінності у задні чи бокові кишені одягу, краще покладіть їх у внутрішні. Також краще не носити із собою багато готівки. Гроші безпечніше зберігати на банківських рахунках. Тому при можливості розраховуйтесь кредиткою та не діставайте готівку в людних місцях, злодії можуть це помітити. Якщо ж вас намагаються пограбувати, краще не протидіяти злочинцю, адже він може бути озброєним. Якщо ж місце людне, спробуйте покликати по допомогу. В іншому випадку безпечнішим є віддати грабіжнику особисті речі та спробувати якнайкраще запам’ятати його зовнішність – це допоможе поліцейським встановити його особу.


Знаючи ці правила, ваші шанси не стати жертвою злочину значно зростають. Найголовніше, завжди будьте уважними та пильними, особливо якщо потрапили у нове незнайоме для вас місце. Якщо ви таки стали жертвою злочину, зверніться у найближчий відділ поліції або зателефонуйте на оперативну лінію 102.


 

varta1.com.ua: Новини