Противник залишив частину Донбасу без води

Окупанти артилерією пошкодили 3-й підйом водопроводу каналу багатьох населених пунктів

ФОТО: ілюстративне

Через обстріли російських окупантів мешканці ряду населених пунктів у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей залишилися без водопостачання.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова у «Telegram»-каналі.

«Через російські ворожі обстріли мешканці тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей без водопостачання. Окупанти артилерією пошкодили 3-й підйом водопроводу каналу Сіверський Донець–Донбас. Горлівка, Донецьк, Харцизьк і багато інших населених пунктів втратила водопостачання», — підкреслила вона.

Внаслідок ворожих обстрілів, додала омбудсмен, знеструмленою вже тривалий час залишається насосна станція 1-го підйому Південно-Донбаського водопроводу.

Разом з тим окупаційна «влада» не допускає ремонтні бригади для відновлення водопостачання в регіоні, підкреслила Денисова.

«У Луганській області російський снаряд влучив у трансформаторну підстанцію, яка живить насосні стації, що подають воду в центральні райони Лисичанська, а також у міста Новодружеськ та Привілля. Зараз цей об’єкт знеструмлений, а тому централізоване водопостачання в містах відсутнє», — йдеться в повідомленні.

Денисова підкреслила, що, піддаючи обстрілу стратегічні об’єкти життєдіяльності, країна-окупант порушує право громадян України на доступ до питної води, закріплене в резолюції Генеральної Асамблеї ООН і резолюції Ради ООН з прав людини (A/HRC/15/L).

Дії Росії, зазначила омбудсмен, є порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (четверта Женевська конвенція). Відповідно до неї, держава-окупант зобов’язана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами, зокрема водою.

Денисова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну, щоб вона врахувала ці факти порушення Росією прав людини в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також