Психолог, психотерапевт і психіатр: чим відрізняються фахівці та як зрозуміти, до кого звертатися

Українці часто плутають цих спеціалістів

ФОТО: ілюстративне

Деякі люди можуть не розрізняти фахівців, хто має корінь «псих..» у назві спеціальності. Проте різниця є суттєвою. Одна з головних причин, чому важливо їх розрізняти - до них потрібно звертатися з різними потребами. Тож у матеріалі «Варти-1» ми розберемося разом - чим відрізняються психолог, психотерапевт та психіатр.

Психолог

Головна різниця між психологом і психіатром – психолог не є лікарем!  Цей фахівець має вищу гуманітарні освіту, але не може призначати ліки. Він спеціалізується на вивченні поведінкових та розумових процесів людини, а також допомагають впоратися з психологічними чи стресовими подіями, подолання залежностей тощо.

Проте у разі виявлення у людини підозр на проблеми у психічному здоров’ї, психолог зобов’язаний передати її до іншого фахівця, який ставитиме точний діагноз і проводити терапію.

У якому випадку звернутися до психолога?

Спеціаліст допоможе рекомендаціями в різних життєвих ситуаціях, в яких людині важко впоратися самій. 

Тож, якщо ви переживаєте травматичні події чи зміни в житті, втратили близьку людину, схильні до тривожних очікувань, маєте певні психологічні проблеми – у цьому може допомогти психолог. Варто врахувати, що психологія поділяється на галузі, і фахівці працюють в основному з якою-небудь однієї спрямованістю.

Психотерапевт

Цей фахівець може мати вищу медичну освіту в області психіатрії (тобто медик!). Проте він не призначає ліки і займається переважно тими станами психіки, які коригуються немедикаментозно, або без прийому сильнодіючих препаратів. Для прикладу, це може бути когнітивно-поведікова терапія, діалектична поведінкова терапія, гельштальт-терапія тощо.

У якому випадку звертатися до психотерапевта?

До фахівця можна звернутися, якщо ви маєте психічні та поведінкові розлади, обумовленні внутрішнім конфліктом чи зовнішнім чинником.

Психотерапевти у більшості випадках можуть ставити попередній діагноз, але не завжди беруться за лікування або стабілізацію стану пацієнта. Тобто, цей фахівець може бути корисний як хворому пацієнту, так і здоровій людині в певні моменти – наприклад, у періоди сильних емоційних потрясінь.

Психіатр

Психіатр завжди має вищу медичну освіту, тому він вважається лікарем. Він діагностує і здійснює експертизу психічних захворювань, визначає потрібні медикаменти, коригує лікування. Загалом, тільки даний фахівець може прописувати лікарські препарати або госпіталізацію пацієнта. 

Які проблеми вирішує психіатр?

Психіатри лікують, а не дають життєві поради психічно здоровим людям.

Як повідомляють у МОЗ, вони допоможуть у таких проблемах:

  • Емоційні порушення та невротичні стани;
  • Розлади настрою (апатія, депресивні розлади);
  • Тривала тривога, панічні атаки, фобії;
  • Довготривале безсоння;
  • Нав’язливі думки, різні галюцинації;
  • РХП (розлади харчової поведінки);
  • Думки про завдання собі чи іншим шкоди;
  • Розлади поведінки, порушення спілкування з оточуючими;
  • Залежності.

Проте і між цими трьома спеціалістами є дещо спільне – кожен з них працює з людьми, які мають проблеми психічного здоров’я, або хочуть їх попередити чи краще зрозуміти себе.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк