Путін брязкає своєю ядерною зброєю «Сармат», щоб приховати невдачі росії у війні в Україні

Міністерство оборони росії повідомило, що здійснило випробувальний запуск «Сармата»

Президент Росії Володимир Путін заявив про успішний запуск міжконтинентальної ракети «Сармат», яку на Заході називають «Сатана II», здатної доставити декілька ядерних боєголовок аж до континентальної частини Сполучених Штатів. Про це пише «CNN».

Західні експерти оцінили це випробування як «брязкання ядерною зброєю», заявивши, що загроза для США або їхніх союзників була «надзвичайно низькою» і припускають, що справжня мотивація Путіна полягала в тому, щоб відвернути свою внутрішню аудиторію від останніх військових невдач Росії, таких як затоплення його флагмана «Москва».

Міністерство оборони Росії повідомило в середу, що здійснило випробувальний запуск «Сармата» з пускової установки на Державному випробувальному космодромі «Плесецьк» в Архангельській області на півночі Росії в напрямку полігону Кура на півострові Камчатка на далекому сході Росії.

Запуск був наймасштабнішим для ракети, яка була вперше випробувана в грудні 2017 року, і Путін відразу ж похвалив її у заяві, опублікованій державним інформаційним агентством.

Москва повідомила Вашингтон напередодні випробувань у середу, як того вимагають міжнародні угоди, і заявила, що США відстежували запуск.

«Таке випробування є рутинним, і це не було несподіванкою. Це не було визнано загрозою для Сполучених Штатів або їх союзників», — сказав речник Пентагону Джон Кірбі.

Запуск також слід розглядати у світлі останніх військових невдач Росії, і, ймовірно, Путін використовував його як відволікання своєї внутрішньої аудиторії, вважають аналітики.

З російської точки зору, війна в Україні йде погано. Конфлікт, який Москва спочатку вважала, що може завершитися за кілька днів, тепер розтягнувся на другий місяць, а зусилля Росії зупинилися рішучим і висококваліфікованим українським опором, а також повсякденними проблемами, такими як брак вантажівок, неякісна логістика та погано навчених призовників.

Експерти кажуть, що одержимість Росії демонстраційною зброєю, приховує глибші, більш базові проблеми її військових.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також