путін хоче зберегти ПВК «Вагнер», але без Пригожина - ISW

Анатлітика Інституту вивчення війни

Президент Росії Володимир Путін має намір зберегти Групу Вагнера як згуртовану бойову силу, а не розбивати її, але прагне відокремити фінансиста Вагнера Євгена Пригожина від керівництва та сил Вагнера. Про це він пише Інститут вивчення війни (ISW).

Путін у коментараях росЗМІ підтвердив, що він зустрічався з Пригожиним і 35 командирами «Вагнера» 29 червня. Він стверджував, що пропонував бійцям «Вагнера» служити під керівництвом командира «Вагнера» (позивний «Седа» ), який командував силами Вагнера протягом останніх 16 місяців.

Це ще більше підтверджує попередню оцінку ISW про те, що Кремль прагне зберегти Вагнера як згуртовану бойову силу, відокремлюючи її від Пригожина.

Путін стверджує, що «багато командирів ПВК «Вагнера» кивали головами» у відповідь на його пропозицію, але Пригожин, «який сидів перед особовим складом і не бачив, як вони кивали», сказав, що командування ПВК «Вагнера» не погоджується з таким рішенням.

Путін, ймовірно, підкреслив різну реакцію Пригожина на те, щоб поставити Пригожина як проблему, на відміну від лояльних командирів Вагнера.

На пряме запитання журналістів щодо майбутнього «Вагнера» як бойової частини, Путін продовжував підтримувати абсурдну думку про те, що в Росії не існує приватних військових компаній.

Читайте також: кремль продовжує тримати під вартою Суровікіна та 13 високопоставлених військових

Прес-секретар Пентагону бригадний генерал ВВС Пет Райдер 14 липня заявив, що ПВК «Вагнер» не бере участі у військових операціях в Україні в будь-якій суттєвій допоміжній чи бойовій ролі. 

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт